Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija giriasi dujų eksporto augimu: netgi Lietuva importavo 2 kartus daugiau

„Gazprom“ gamtinių dujų pardavimas siekia rekordines aukštumas ir tą užtikrina auganti dujų paklausa Turkijoje, Vokietijoje ir Austrijoje, rašo „vedomosti.ru“. Baltijos šalys minimos kaip rusiškų dujų importo lyderės – Lietuvoje gamtinių dujų „Gazprom“ pirmą pusmetį pardavė 2,25 karto daugiau nei prieš metus.
„Gazprom“ darbuotojas
„Gazprom“ darbuotojas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Turkija, Vokietija ir Austrija pirmą 2017 m. pusmetį importavo 21 proc. daugiau dujų – 44,5 mlrd. kubinių metrų. Tik Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje „Gazprom“ pardavimai mažėjo.

Iš viso Rusijos monopolininkės gamtinių dujų eksportas šiemet pirmą pusmetį išaugo 11,5 proc. ir pasiekė 112 mlrd. kubinių metrų.

Estija, Latvija ir Lietuva rusiškų dujų importą padidino atitinkamai 90, 75 ir 125 procentais.

Liepą „Gazprom“ eksportas toliau augo, ir buvo 15 proc. didesnis nei prieš metus, jis didėja ir rugpjūtį, rašo „vedomosti.ru“.

„Europai reikia papildyti dujų atsargas požeminėse saugyklose, – teigia „RusEnergy“ partneris Michailas Krutichinas. – Ateities konkurencijos su suskystintomis gamtinėmis dujomis (SGD) išvakarėse „Gazprom“ siūlo itin lanksčią kainodarą.“

Anot jo, „Gazprom“ pardavimus augina trumpalaikės sutartys ir pardavimai rinkos kainomis per biržas. Be to, teigiama, kad „Gazprom“ kainos yra labai mažos, vien tai stumia pardavimus aukštyn.

„Tokiomis sąlygomis „Gazprom“ dujas pasiruošusios pirkti net Baltijos šalys. Galite kalbėti ką norite, bet skaičiai gerokai iškalbingesni“, – tikina M.Krutichinas.

„Skolkovo“ verslo mokyklos vadovas Romanas Samsonovas tikina, kad jokios SGD „Gazprom“ nėra baisios – net jei 10 ar 20 proc. dujų Europoje bus tiekiamos suskystinta forma, ateityje jos netaps pigesnės, nei tiekiamos vamzdynu.

LDT: Lietuva daugiau SGD perka šiltuoju metų laiku

Gamtines dujas vartotojams tiekiančios bendrovės „Lietuvos dujų tiekimo“ (LDT) generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas 15min paaiškina, kad šiemet rusiškų dujų vartojimas augo dėl sezoninių svyravimų – pernai SGD buvo pradėtos vartoti jau antrą ketvirtį, o šiemet – trečią.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Mikalajūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Mikalajūnas

„Mūsų įsigijimų portfelis formuojamas iš esmės pagal geriausią kainą ir skirtumas nuo praėjusių metų yra toks, kad praėjusiais metais mes jau antrą ketvirtį įsigijome nemažus SGD kiekius, o šiais metais didesni SGD kiekiai bus įsigyti III ketv. Bendros proporcijos per metus išlieka panašios“, – sako M.Mikalajūnas.

Anot jo, iki šiol vamzdžiais importuojamos dujos būdavo pigesnės žiemą, o vasarą įprastai pigesnės suskystintos gamtinės dujos.

„Praėjusiais metais labiau apsimokėjo SGD pradėti importuoti anksčiau, o šiemet tas nusikėlė į vasarą, labiau III ketv. Apskritai, abiejų šaltinių kainos yra ganėtinai panašios ir tiktai tam tikrais laikotarpiais išsiskiria“, – aiškina M.Mikalajūnas.

Anot jo, šiemet maždaug pusė vartotojams tiekiamų dujų bus rusiškos, o kitos – importuotos per SGD terminalą Klaipėdoje.

„Iki metų pabaigos dar nemažas laikotarpis. Komercinė logika labai paprasta – iš kurio šaltinio būna pigesnės dujos, iš to ir perkamos. Didesnio SGD kiekio pirkimai persislinko į III ketvirtį. Planuojame pasinaudoti Inčukalnio gamtinių dujų saugykla ir nupirktas SGD dujas vartotojams tiekti ir IV ketvirtį“, – sako M.Mikalajūnas.

Didžiausia gamtinių dujų vartotoja Lietuvoje Jonavos trąšų gamykla „Achema“ šiemet kovą užsakė SGD terminalo pajėgumus laikotarpiui iki rugsėjo 30 d. – daugiau nei 5,8 teravatvalandės, arba apie 0,49 mlrd. kubinių metrų dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius