Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ pasiūlyta kainos kompensacija bus įskaičiuota į 4 pusmečių dujų kainą

Kainų komisija kol kas neatskleidžia, kiek nuo liepos mažės dujų kaina vartotojams, tačiau pripažįsta, kad dėl to vyksta konsultacijos su Vyriausybės atstovais. Kainų komisijos narys Vygantas Vaitkus patvirtino, kad į naujas kainas vartotojams bus įskaičiuota ir kompensacija už ankstesnį laikotarpį, tačiau ji bus paskirstyta per dvejus metus, arba 4 pusmečius.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nuo liepos 1 dienos į tarifą jau bus įskaičiuota mažesnė gamtinių dujų kaina, taip pat dar bus įskaičiuota ta vadinama kompensacija už praeitą terminą, nes tokią galimybę numato pasirašyta importuotojo („Lietuvos dujų“ – BNS) sutartis “, – sakė V.Vaitkus.

Jis aiškino, kad kompensaciją planuojama paskirstyti per dvejus metus, kad vartotojai nejaustų didelių kainų šuolių ateityje. Pasak V.Vaitkaus, mažesnė jos dalis bus įtraukta į šių metų antrojo pusmečio, didesnė dalis – visų 2015 metų, o likusi dalis – į 2016 metų pirmojo pusmečio kainą. Kitąmet ji turėtų kompensuoti kainos augimą dėl didėsiančių transportavimo kaštų.

Tarifai nuo šito pusmečio mažes, o po to – iki 2015 metų pabaigos – didelių kitimų neturėtų būti

„Tarifai nuo šito pusmečio mažes, o po to – iki 2015 metų pabaigos – didelių kitimų neturėtų būti, tarifai išsilaikys panašiame lygyje, jei nebus naujų faktorių, kurie ženkliai įtakos gamtinių dujų rinką“, – sakė komisijos atstovas.

2016 metų rudenį vyks Seimo rinkimai.

Anot V.Vaitkaus, susitikime su premjeru buvo aptarti tik preliminarūs skaičiai ir Kainų komisijos požiūris, kaip būtų galima sumažinti kainas buitiniams vartotojams.

„Kol kas dar buvo tie skaičiai preliminarūs, buvo keičiamasi nuomonėmis, nes problema, kad mes esame labai riboti laike. Todėl dirbama kartu ir dar negavus oficialių skaičių. (...) Įstatymas numato, kad buitiniams vartotojams tarifai nustatomi du kartus per metus, birželio 1 dieną turime turėti tarifus, kad mėnesį prieš vartotojai būtų informuojami“, – aiškino komisijos atstovas.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Dujinė viryklė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Dujinė viryklė

V.Vaitkus tikino, kad Kainų komisija yra nepriklausoma, o politikai tiesiog buvo informuoti apie komisijos požiūrį: „Tas nepriklausomumas yra labai svarbus, bet mes gyvename valstybinėje sistemoje ir mes privalome teikti informaciją politikams, kad jie gavę mūsų išvadą, galėtų priimti teisingus politinius sprendimus“.

Jis neatskleidė, kiek mažės dujų kaina nuo liepos.

Nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams nustatyta dujų kaina galios iki 2015 metų sausio 1 dienos.

„Tų detalių dar kol kas nebūtų tikslinga atskleisti, nes jos nėra iki galo patvirtintos. Tiesiog kalbėta apie pačią galimybę, kad yra toks pasiektas susitarimas dėl dujų importo kainos sumažinimo, kad tai yra netradicinis sprendimas, kad tam reikia mums pasiruošti, įsivertinti, kaip kompensacinį mechanizmą įgyvendinsim, kad naudą vartotojai pajustų kaip įmanoma greičiau“, – teigė V.Vaitkus.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pranešė, kad šią savaitę jis su komisijos atstovais jau aptarė būsimus įkainius.

A.Butkevičius antradienį ryte teigė, kad dujų kainos gyventojams nuo liepos 1 dienos mažės ne mažiau kaip 20 proc. Vėliau Seime jis pareiškė, kad kainos mažės 20-30 proc.

„Lietuvos dujos“ praėjusią savaitę pasiekė susitarimą su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ dėl mažesnės dujų kainos. Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma 2013-2015-ųjų dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių (apie 921 litas) arba 24 proc. (apie 118 dolerių) mažesnė nei dabar (kovo mėnesį – 1215 litų, arba 488 doleriai už 1 tūkst. kubų).

Nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams nustatyta dujų kaina galios iki 2015 metų sausio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius