Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ sumažino dujų tiekimą Europai, laikinai netekęs privilegijų Vokietijoje

Visą Rusijos gamtinių dujų eksportą vamzdynais kontroliuojantis koncernas „Gazprom“ sumažino tiekimą Europai Baltijos jūra kertančiu dujotiekiu „Nord Stream“, netekęs išskirtinių teisių į pagrindinę jos atšaką Vokietijoje „Opal“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Gazprom Dujos

Kaip jau buvo skelbta, Europos Teisingumo teismas pagal Lenkijos bendrovės „PGNiG“ ieškinį nuo vasario sustabdė galiojimą Europos Komisijos sprendimo, pagal kurį „Gazprom“ įgavo išskirtinę galimybę savo poreikiams naudoti visą „Opal“ dujotiekio pajėgumą.

„Dujų transportavimas „Opal“ vamzdynu sumažintas dėl teismo sprendimo atšauktų aukcionų vasariui. Tiekimo apimtys kitomis kryptimis nepakito“, – pranešė „Gazprom“ atstovas.

Spalio pabaigoje Europos Komisija paskelbė nusprendusi leisti koncernui „Gazprom“ naudoti faktiškai visą „Opal“ pralaidumą – 470 kilometrų ilgio, 36 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo dujotiekio, per Vokietiją nutiesto nuo pajūrio iki sienos su Čekija. „Opal“ naudojimo kvota koncernui „Gazprom“ padidinta nuo 50 proc. iki 80 procentų, tačiau Rusijos dujų monopolininkas savo reikmėms galėjo naudoti visą šio vamzdyno pajėgumą su sąlyga, kad į jį nepretenduos kiti dujų transportuotojai.

„Gazprom“ tokia galimybe pasinaudojo, aukcionuose supirko „Opal“ naudojimo kvotas gruodžio bei sausio mėnesiams bei smarkiai padidino tiekimą šiuo eksporto koridoriumi.

Dėl tokio Europos Komisijos nuolaidžiavimo Rusijos koncernui didžiausia Lenkijos energetikos bendrovė PGNiG, jos antrinė įmonė Diuseldorfe „PGNiG Supply & Trading“ ir Lenkijos vyriausybė kreipėsi į Europos Teisingumo teismą, pareikšdamos, jog taip buvo pažeisti Lenkijos interesai, galiojančios Europos Sąjungos normos dėl konkurencijos ir trečiųjų šalių interesų apsaugos, taip pat Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos sutarties nuostatos. Teismas šiuos ieškinius priėmė nagrinėti ir laikinai sustabdė šio Europos Komisijos sprendimo galiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius