Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ vėl keičia dujų kainos formulę Europai

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ keičia dujų kainos skaičiavimo formulę su Europos šalimis pasirašytose ilgalaikio dujų tiekimo sutartyse, kuriose numatyta, kad dujų kaina yra susieta su naftos produktų krepšelio kaina, ketvirtadienį rašo rusų dienraštis „Kommersant“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar „Gazprom“ savo kainodarą susies su einamąja dujų pardavimo kaina Europoje.

Per pastarąsias tris savaites „Gazprom“ susitarė dėl arbitražinio bylinėjimosi dėl dujų sutarčių su dviem projekto „Nord Stream 2“ dalyvėmis – Vokietijos „E.On“ ir Prancūzijos „Engie“ – nutraukimo.

Skirtingai nuo ankstesnių atvejų, kai po tokių ginčų „Gazprom“ mokėdavo savo klientams kompensacijas, dabar Rusijos kompanija iš „E.On“ gaus 800 mln. eurų retroaktyvių mokėjimų, „Kommersant“ sakė šaltiniai rinkoje.

Tačiau tuo pačiu „Gazprom“ veikiausiai klientams padarė nemažų nuolaidų susiedama savo kainodarą su einamosiomis dujų kainomis Europoje.

„Gazprom“ apie kainų peržiūrėjimą ilgalaikėse sutartyje pranešė šių metų kovą. O 2014 metais kompanijos kreipėsi į arbitražą ir pateikė prieš viena kitą priešieškinius dėl dujų kainos. Dabar jie yra atsiimti. Anot „Kommersant“, 800 mln. eurų vertės retroaktyvus mokėjimas iš „E.On“ apims 2013–2015 metų laikotarpį. Jis susijęs su tuo, kad einamosios kainos, už kurias Vokietijos kompanija nuo 2012 metų gavo teisę pirkti dalį dujų iš „Gazprom“ periodiškai buvo didesnės nei numatytos sutartyse, kur jos yra susietos su naftos produktų krepšeliu.

„Kommersant“ duomenimis, praėjusią savaitę „Gazprom“ dėl sutarties sąlygų pakeitimo susitarė ir su Prancūzijos „Engie“. Tačiau nė viena šalis kitai neturės daryti retroaktyvių mokėjimų.

Naujos dujų tiekimo sutartys su dviem minėtomis kompanijomis pasirašytos trejiems metams, rašo rusų laikraštis.

Istoriškai dujų kaina visose „Gazprom“ ilgalaikėse sutartyse Europoje buvo susieta su naftos produktų krepšeliu.

Tiek „Gazprom“, tiek „E.On“ ir „Engie“ tokios informacijos nekomentuoja.

Istoriškai dujų kaina visose „Gazprom“ ilgalaikėse sutartyse Europoje buvo susieta su naftos produktų krepšeliu. Tačiau dėl 2009 metų krizės dujų paklausa Europoje sumažėjo ir nebeatitinka kiekių, kurie numatyti sutartyse.

Be to, reikalaujant ES rinkos priežiūros institucijoms, gerokai išaugo dujų sandorių einamosiomis kainomis. Dėl to „Gazprom“ europiniai klientai buvo priversti pirkti dujas pagal ilgalaikes sutartis, kur dujų kaina susieta su naftos produktų krepšeliu, o parduoti už gerokai mažesnę einamąją kainą. Dėl to klientai reikalavo iš Rusijos kompanijos nuolaidų ir perėjimo prie dujų prekybos einamosiomis kainomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius