Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužę elektrą brangino ir remontas, ir pasibaigęs atlydys

„Nord Pool Spot“ (NPS) biržos Lietuvos kainų zonoje elektros energijos kaina kilo antrą mėnesį iš eilės ir gegužę, palyginus su balandžiu, paaugo 4,9 proc. iki 3,74 Eur ct/kWh. Lyginant su praėjusių metų gegužės mėnesiu, kaina sumažėjo 27,4 proc.
Aukštos įtampos laidai
Aukštos įtampos laidai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gegužės Lietuvos vidutinė oro temperatūra buvo 11 C° ir, lyginant su balandžiu, pakilo 4,4 C°. Vis labiau šylantis oras turėjo tiesioginės įtakos elektros energijos paklausai Lietuvoje – bendras šalies suvartojimas gegužę buvo 3,2 proc. mažesnis už balandį ir siekė daugiau nei 0,759 TWh.

„Nepaisant to, kad elektros energijos paklausa rinkoje mažėjo, jos pasiūla buvo apribota ir pakeista brangesne vietine generacija. Tai – pagrindinė kainos augimo priežastis,“ – sako nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis. Nuo mėnesio pradžios iki 20 d. buvo remontuojama „Estlink 2“ jungtis iš Švedijos į Estiją. Jungties pralaidumas sumažintas nuo 1000 MW iki 342 MW ir išnaudotas 87 proc. Dėl vykstančių remontų iki 174 MW buvo apribota ir jungtis iš Kaliningrado srities.

Pasak A.Juozaponio, negaunant pigios elektros energijos iš kaimyninių šalių, didelė dalis elektros energijos turėjo būti pagaminta Baltijos šalių pajėgumais. Estlink jungties tvarkymo metu Estijoje generacija išaugo trečdaliu, o per gegužę pagaminta 9 proc. daugiau elektros energijos nei balandį.

Pasak A.Juozaponio, negaunant pigios elektros energijos iš kaimyninių šalių, didelė dalis elektros energijos turėjo būti pagaminta Baltijos šalių pajėgumais. 

Lietuvoje tuo pat metu pagaminta 22,2 proc. daugiau, elektros sistemos patikimam darbui užtikrinti dirbo kombinuoto ciklo blokas „Lietuvos energijos gamybos“ valdomame Elektrėnų komplekse.

Elektros energijos savikainos augimą lėmė ir vandens lygio pokyčiai. Latvijoje, pasibaigus pavasariniam potvyniui, beveik per pusę sumažėjo pigi hidrogeneracija.

Estijoje susiformavo 3,23 Eur ct/kWh kaina, kuri buvo 5,9 proc. didesnė nei balandį, o 86 proc. išnaudota Estijos – Latvijos jungtis suformavo13,5 proc. mažesnę kainą nei Lietuvoje.Suomijos kaina nuo praėjusio mėnesio sumažėjo 14 proc. ir sudarė 2,59 Eur ct/kWh.

Kainų mažėjimo neplanuoja

Elektros energija iš Kaliningrado srities turėtų ir toliau būti apribota dėl Karaliaučiaus šiluminės elektrinės blokų remonto. Taip pat planuojama apriboti ir elektros tiekimą iš Baltarusijos – jis turėtų būti sumažintas dėl pralaidumų paskirstymo ir valdymo metodikos, kuri numatanto pirmenybę elektros mainams tarp Baltijos valstybių.

Birželio mėnuo paprastai pasižymi šiltais ar net karštais orais, kurie galėtų daryti neigiamą įtaką fiziniam pralaidumui perdavimo tinkle. Dėl visų šių priežasčių elektros energijos kaina rinkoje birželio mėnesį neturėtų būti žemesnė nei gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius