-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nubrozdintas Rusijos Achilo kulnas – pinganti nafta Gitanui Nausėdai priminė SSRS žlugimą

Pastaruoju metu pasaulyje pinga nafta. SEB banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos teigimu, pajamos iš naftos Rusijai yra labai svarbios, jos leidžia šiai Rytų kaimynei smurtauti Ukrainoje. Todėl, pasaulyje sumažinus naftos kainas, ilgainiui Rusija susidurtų su didelėmis problemomis.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / BFL nuotr.

Antradienį kalbėdamas apie naftos kainų mažėjimą, G.Nausėda prisiminė 1985 metus, kai tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas įtikino OPEC padidinti naftos gavybą. Tai lėmė, kad naftos kainos smuko bene triskart.

G.Nausėda pabrėžė, kad naftos kainos smukimas buvo viena svarbių Sovietų Sąjungos žlugimo priežasčių.

„Taip Ronaldas Reaganas suvystė Sovietų Sąjungą“, – sakė ekonomistas.

SEB inf./Naftos kainų smukimas
SEB inf./Naftos kainų smukimas

Naftos kainų kritimas ir toliau yra skatinamas. Visų pirma, OPEC nesumažino naftos gavybos kvotos birželį ir taip toliau prisideda prie perteklinės pasiūlos formavimosi. Rinkoje atsirado naujas stiprus žaidėjas – Libija, – kuri savo naftos gavybos apimtį padidino nuo 400 tūkst. barelių per dieną liepą iki 740 tūkst. Be to, Kinijos ekonomikos problemos daro įtaką ir naftos importui, neapibrėžtumą didina silpna euro zonos ekonomikos būklė.

G.Nausėda nedrįso sakyti, kad vyksta tam tikri užkulisiniai susitarimai dėl naftos kainų mažinimo, tačiau akivaizdu, kad žema naftos kaina ilgainiui gali pridaryti Rusijai didelių problemų.

„Nenoriu sakyti, kad B.Obama stengiasi padaryti kažką panašaus (į dabartinę situaciją perkelti R.Reagano politikos patirtį). Tačiau, jeigu pusę metų naftos kainos išsilaikytų ties 80–90 dolerių už barelį riba, tai Rusijai atsilieptų kur kas skaudžiau nei įvairios sankcijos. Nafta mažina naftos dolerių įplaukas, o tai yra bene svarbiausias dalykas, kuris palaiko Rusijos agresyvias intencijas“, – kalbėjo ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius