Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Google“ tikisi nuo kitų metų visiškai apsirūpinti energija iš atsinaujinančiųjų išteklių

„Google“ artėja prie svarbaus tikslo savo kovoje su tarša, kurią sukelia milžiniškus elektros energijos kiekius suvartojančios jos skaitmeninės paslaugos.
„Google“ logotipas
„Google“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Interneto įmonė mano, kad nuo kitų metų visus savo elektros energijos poreikius visame pasaulyje galės tenkinti atsinaujinančiąja energija.

Tai yra svarbu, nes „Google“ biurams ir milžiniškiems duomenų centrams, kuriuose apdorojamos populiarioje įmonės paieškos sistemoje pateikiamos užklausos, saugomi „Gmail“ pašto laiškai, „YouTube“ vaizdo įrašai ir daugiau kaip milijardo žmonių nuotraukos, reikia didžiulių elektros energijos kiekių.

Pasak „Google“, trylika jos duomenų centrų ir biurai kasmet suvartoja maždaug 5,7 teravatvalandės elektros energijos – beveik tiek pat suvartoja San Fransiskas, kuriame gyvena daugiau kaip 800 tūkst. žmonių, o dar dešimtys tūkstančių atvyksta dirbti ar susipažinti su miestu.

„Google“ vyresnysis viceprezidentas Ursas Hoelzle savo tinklaraštyje pranešė, kad nuo 2017 metų įmonė „100 proc. savo elektros energijos poreikių tenkins saulės ir vėjo energija“.

„Šiandien esame didžiausi iš atsinaujinančiųjų išteklių gaminamos elektros energijos verslo pirkėjai ..., – pareiškė jis. – Kasmet tiesiogiai pirksime saulės ir vėjo energiją, atsižvelgdami į visus mūsų elektros energijos poreikius visame pasaulyje.“

Tačiau šis laimėjimas nereiškia, kad „Google“ galės naudotis tik vėjo ir saulės energija. Dėl sudėtingos elektros tinklų struktūros ir taisyklių Jungtinėse Valstijose ir likusiame pasaulyje tai tiesiog nėra įmanoma.

„Google“ gi mano, kad dabar kiekvieną megavatvalandę elektros energijos, kurią gaus iš iškastiniu kuru kūrenamų elektrinių, galės kompensuoti atsinaujinančiąja energija, kurią įmonė perka pagal įvairiausias sutartis. Maždaug 95 proc. atsinaujinančiosios energijos, kurią „Google“ perka pagal šias sutartis, yra vėjo energija, o likusieji 5 proc. – saulės energija.

Užsitikrinti pakankamai atsinaujinančiosios energijos savo veiklai visame pasaulyje yra pažadėjusios dar beveik 20 kitų technologijų įmonių, pareiškė aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ atstovas Gary Cookas.

„Google“ tokį pažadą davė prieš ketverius metus ir, regis, yra pirmoji didžioji įmonė, kuri šį pažadą ištesės.

Nuo „Google“ šioje srityje šiek tiek atsilieka „Apple“ – išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintoja jau yra užsitikrinusi pakankamai atsinaujinančiosios energijos maždaug 93 proc. veiklos, kurią ji vykdo visame pasaulyje.

Aktyviai investuoti į „žaliąją“ energetiką „Google“ pradėjo 2010 metais ir nuo to laiko į daugiau kaip 20 atsinaujinančiosios energijos projektų visame pasaulyje investavo daugiau kaip 3,5 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius