Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hitachi“ perka britų „Horizon Nuclear Power“, statys naujas atomines elektrines

Lietuvos pasirinktas strateginis investuotojas į naują atominę elektrinę Visagine – Japonijos energetikos koncernas „Hitachi“ – antradienį pranešė iš Vokietijos energetikos kompanijų RWE ir E.ON perkantis jų valdomą Didžiosios Britanijos atominių elektrinių (AE) statybos bendrovę „Horizon Nuclear Power“.
„Hitachi“
„Hitachi“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sandorį ketinama baigti lapkričio pabaigoje, jį baigus įmonė pradės statyti naujas atomines elektrines Jungtinėje Karalystėje, sakoma „Hitachi“ pranešime spaudai.

Be to, „Hitachi“ pranešė, jog dvi Didžiosios Britanijos įmonės „Babcock International“ ir „Rolls Royce“ pasirašė susitarimo memorandumus prisijungti prie „Hitachi“, planuojant ir įgyvendinant naujų AE statybų programą.

„Hitachi“ taip pat bendradarbiaus su kitomis atominės energijos įmonėmis visame pasaulyje.

„Šiandien prasideda mūsų 100 metų įsipareigojimas Jungtinei Karalystei ir jos vizijai turėti ilgalaikį, saugų, mažo anglies dioksido kiekio ir nebrangų energijos tiekimą. Siekiame pasidalinti „Hitachi“ įmonės vizija ir atominės energijos veiklos politika su „Horizon“ bei dirbti kartu su Jungtinės Karalystės įmonėmis ir suinteresuotais asmenimis, kad įgyvendintume šią svarbią Britanijos nacionalinės infrastruktūros dalį ir sukurtume stiprią atominės energijos įmonę“, – sakė „Hitachi“ vadovas Hiraokis Nakanishis.

Pagal naująją „Hitachi“ programą bus pastatyta po 2-3 atomines elektrines kiekvienoje iš dviejų „Horizon“ valdomų sklypų Aglesyje ir Glosteršyre, o pirmoji elektrinė pradės veikti po 2020 metų.

„Hitachi“ numato, jog kiekvienoje aikštelėje bus sukurta 5-6 tūkst. darbo vietų, o pradėjus veikti elektrinėms, – dar 1 tūkst. nuolatinių darbo vietų.

Pasak informuotų agentūros „Bloomberg“ šaltinių, sandorio suma gali siekti 600 mln. svarų (967 mln. JAV dolerių).

E.ON ir RWE apie sprendimą atsisakyti planų statyti Didžiojoje Britanijoje atomines elektrines paskelbė šių metų balandį.

Paraišką dėl „Horizon“ įsigijimo taip pat buvo pateikusi Japonijos ir JAV įmonė „Westinghouse“.

„Horizon Nuclear Power" įsigijimas neturės įtakos VAE projektui

Lietuvos strateginio investuotojo į naują atominę elektrinę Visagine – Japonijos energetikos koncerno „Hitachi„ sandoris su Vokietijos energetikos kompanijomis RWE ir E.ON dėl jų valdomos Didžiosios Britanijos atominių elektrinių (AE) statybos bendrovės „Horizon Nuclear Power„ įsigijimo neturės įtakos Lietuvoje pradėtam įgyvendinti naujos branduolinės jėgainės projektui.

Tai BNS pareiškė „Hitachi“ komunikacijos vadovas Terry Kubo.

„Hitachi“ ir toliau kartu su VAE ir kitais regioniniais partneriais tęs Visagino atominės elektrinės projektui skirtus parengiamuosius darbus. Jungtinėje Karalystėje vystomas projektas neturės jokios neigiamos įtakos VAE projekto eigai“, – BNS antradienį sakė T.Kubo.

„Hitachi“ pranešė, jog sandorį su RWE ir E.ON ketinama baigti lapkričio pabaigoje, jį baigus įmonė pradės statyti naujas atomines elektrines Jungtinėje Karalystėje.  Pasak informuotų agentūros „Bloomberg“ šaltinių, sandorio suma gali siekti 600 mln. svarų (967 mln. JAV dolerių).

Po spalio 14-ąją įvykusio patariamojo referendumo, kuriame „ne“ naujos AE statybai pasakė 62,68 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų, Latvijos ir Estijos atstovai bei daugelis užsienio apžvalgininkų skeptiškai įvertino VAE projekto perspektyvas, o pats „Hitachi“ teigia kol kas neketinantis trauktis, bet lauks naujos Lietuvos Vyriausybės pozicijos.

Dabartinė konservatorių ir liberalų Vyriausybė planavo pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais. Šių metų gegužę patvirtintas Visagino AE koncesijos sutarties projektas, o pačią sutartį planuota pasirašyti iki šių metų pabaigos.

„Hitachi“ siūlo statyti 1350 megavatų galios pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius