Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Generalinę prokuratūrą kreipėsi ir Ignalinos AE

Po to, kai, prašydama ištirti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) viešuosius pirkimus, Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prokurorų pagalbos prašo ir pati IAE.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Seimo Antikorupcijos komisija, gavusi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadą, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl galimų korupcinio pobūdžio nusikaltimų Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) vykdant viešuosius pirkimus.

Reaguodama į šią informaciją, į prokuratūrą nusprendė kreiptis ir pati IAE.

„Asmenys, turintys galimas korupcines veikas įrodančių faktų, raginami juos perduoti LR generalinei prokuratūrai. Atkreipiame dėmesį, kad Įmonėje vykdomi didelės apimties ir išskirtinio sudėtingumo viešieji pirkimai, kurių sąlygos iš anksto derinamos su atsakingomis institucijomis. Įvertinus viešųjų pirkimų sudėtingumą, jų vykdymo vidinę ir išorinę kontrolę, Įmonės taikomas priemones atliekamų pirkimų skaidrumui užtikrinti, įmonė įsitikinusi, kad viešai paskleista informacija negali būti teisinga“, – rašoma IAE pranešime žiniasklaidai.

IAE tikina, kad įmonę norima įtraukti į politinius procesus, todėl IAE administracija ragina politikus ir kitus suinteresuotus asmenis atsakingai viešai reikšti savo nuomonę, paremtą tikrovę atitinkančiais faktais.

„Neatsakingi vieši pareiškimai dėl galimai neskaidraus ir neefektyvaus IAE eksploatavimo nutraukimui skirtų lėšų panaudojimo daro nepataisomą žalą įmonės reputacijai Įmonei jautriu laikotarpiu, kai sprendžiami finansavimo po 2020 metų klausimai, yra diskredituojamas Lietuvos Respublikos, kaip valstybės, ir Ignalinos AE vardas atominės energetikos srityje“, – rašoma pranešime.

Nustatė įstatymų pažeidimų

VPT komisijos prašymu atliko IAE gelžbetonių saugojimo konteinerių pirkimo vertinimą ir nustatė įstatymo pažeidimus, pranešė parlamentinė komisija.

„Antikorupcijos komisija, įvertindama tai, kad ilgas viešojo pirkimo vykdymas yra nepalankus tiek pačiai IAE, tiek tiekėjams, atsižvelgiant į tai, kad pirkimo vykdymo trukmė gali sąlygoti perkamo objekto apimties, kiekių, rinkos dalyvių, kvalifikacijos ir kitus pakitimus, galinčius nulemti neracionalų lėšų panaudojimą ir turėti neigiamos įtakos viešojo pirkimo rezultatams, kreipėsi į Energetikos ministeriją dėl skaidraus viešųjų pirkimų proceso ir ekonomiško lėšų panaudojimo užtikrinimo“, – rašoma komisijos pranešime spaudai.

Teigiama, kad pirkime nebuvo užtikrintas skaidrumo principo laikymasis, netikslūs, neaiškūs su dviprasmybėmis parengti pirkimo dokumentai, neužtikrinta reali konkurencija.

IAE gelžbetoninių saugojimo konteinerių pirkimas pradėtas 2012 metų kovą mėnesį, tačiau 2013 metų liepą, gavus VPT sutikimą, buvo nutrauktas ir 2014 metų rugpjūtį pradėtas pakartotinis pirkimas.

Savo išvadoje VPT nurodo, kad pirmojo pirkimo vertė siekė beveik 5,956 mln. eurų, pakartotinio pirkimo vertė nenurodoma, nes pirkimas buvo vertinamas iki vokų su pasiūlymais atplėšimo.

VPT teigimu, pirkimo sąlygose nustatyta maksimali balų suma (70), kuri būtų skiriama įvykdžius daugiau nei 5 gelžbetoninių gaminių gamybos ir tiekimo sutartis, neužtikrina, kad IAE atsirinks geriausią kvalifikaciją turinčius tiekėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius