Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 30 /15:27

Į „Lietuvos dujų“ valdybos posėdį atvyko „Gazprom“ valdybos vicepirmininkas Valerijus Golubevas

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdybos vicepirmininkas Valerijus Golubevas atvyko į „Lietuvos dujų“ valdybos posėdį, kuris Vilniuje vyksta trečiadienį.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Golubevas, nekomentavo valdybos posėdžio sprendimų.

„Sprendimas yra toks, kad viskas bus gerai“, – žurnalistams po posėdžio sakė V.Golubevas. Jis nekomentavo nei valdybos sprendimų, nei „Gazprom“ pasiūlymų Lietuvai.

„Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė BNS sakė ko kas nežinanti, ar bendrovė skelbs pranešimą apie esminį įvykį.

Sprendimas yra toks, kad viskas bus gerai

Tačiau, neoficialiomis BNS žiniomis, su „Gazprom“ pasiūlymais susijusių naujienų trečiadienį gali būti paskelbta.

„Lietuvos dujų“ valdyba svarsto Rusijos koncerno pasiūlymus dėl Lietuvai tiekiamų gamtinių dujų kainų ir kitų sąlygų.

Nuolaidą Rusijos tiekėjas siūlo ne tiesiogiai Vyriausybei, o dujų importuotojai bendrovei „Lietuvos dujos“. Tačiau iš bendrovės „Gazprom“ negali reikalauti atsiimti Vyriausybės pateiktų ieškinių, todėl reikalauja nebeinicijuoti naujo ieškinio, dėl kurio sprendimą įmonės akcininkai priėmė sausį.

Neoficialiai buvo teigiama, kad siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų – 2013-2015-ųjų (kai baigsis dabartinė dujų tiekimo sutartis su „Lietuvos dujomis“) – dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių, arba 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar.

Nuolaidą Rusijos tiekėjas siūlo ne tiesiogiai Vyriausybei, o dujų importuotojai bendrovei „Lietuvos dujos“

„Verslo žinių“ šaltiniai tvirtino, esą naujausiuose „Gazprom“ siūlymuose, kuriuos turi „Lietuvos dujos“, numatyta Lietuvai parduodamų rusiškų dujų kainą suvienodinti su Vokietijai parduodamų rusiškos kilmės dujų kaina (angl. „German Eastern border price“). Pasak dienraščio, kitas variantas – susitarti, kad „Lietuvos dujos“ iš „Gazprom“ pirktų gamtines dujas, kurių kaina būtų susieta su vadinamuoju BAFA (Vokietijos federalinė ūkio ir eksporto kontrolės įstaiga) indeksu, kuris suskaičiuojamas išvedant visų Vokietijos dujų importo šaltinių kainos vidurkį ir priduriant transportavimo koeficientą.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę teigė, kad dar nėra sulaukęs oficialaus Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasiūlymo dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai, tačiau tvirtino, kad esą siūloma 20 proc. kainos nuolaida būtų teisinga.

17,7 proc. akcijų valdančios Energetikos ministerijos siūlymu „Lietuvos dujos“ sausio 30-ąją buvo įpareigojos inicijuoti naują arbitražo procesą, siekiant sumažinti dujų kainas pagal 1999 metų gruodžio 16 dienos dujų tiekimo sutartį, kuri vėliau buvo keičiama bei pildoma ir kuri yra pagrindinė iki šiol galiojanti sutartis. Tuomet teigta, kad arbitražo procedūros bus sustabdytos, jei bus pasiektas ir valdybos aprobuotas bendrovei palankus komercinis susitarimas su „Gazprom“.

Lietuva Stokholmo arbitražui yra pateikusi daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinį ir reikalauja tokio dydžio kompensacijos už per brangiai iki 2012 metų pirktas dujas. Trejų metų nuolaidos, kurią siūlo „Gazprom“, vertė, skaičiuojant tik „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, būtų apie 750 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius