-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

I.Šimonytė apie „Gazprom“ dujų atsisakymą: tokių kalbų dabar nėra

Lietuva šiuo metu nesvarsto galimybės atsisakyti pirkti iš Rusijos tiekiamas dujas, tačiau bet kada galėtų tai padaryti, trečiadienį sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Ji teigė, kad dabartinę situaciją lemia „techniniai dalykai“.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio sakė, kad Lietuva galėtų bet kada atsisakyti į Lietuvą tiekiamų rusiškų dujų, kadangi Klaipėdoje esančio terminalo dėka pilnai galėtų pasirūpinti suskystintomis gamtinėmis dujomis (SGD), tačiau konkrečios datos, nuo kada būtų galima atsisakyti „Gazprom“ dujų, nėra, kadangi tarp valdančiųjų apie tai nėra kalbama.

„Čia yra tam tikrų techninių dalykų, dėl kurių tas pirkimas vyksta, bet Lietuva neturėtų problemų atsisakyti „Gazprom“ dujų“, – komentavo ji.

Paklausta apie konkretesnę datą, premjerė pakartojo, kad rusiškų dujų atsisakymas teoriškai galėtų vykti bet kada, tačiau iki šiol Vyriausybėje apie tai nekalbėta.

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber grid“ duomenimis, per 2021 metus iš Klaipėdos SGD terminalo buvo patiekta 62 proc. arba viso dujų kiekio, skirto Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos vartotojams. Vamzdynais iš Latvijos į Lietuvos dujų perdavimo sistemą buvo transportuota 12 proc., o iš Baltarusijos – 26 proc. dujų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Bendrovės atstovai teigia, kad techniškai terminalas galėtų patenkinti ne tik visą šiuo metu esamą Lietuvos dujų poreikį bet ir, esant poreikiui, dalis dujų, gaunamų per terminalą, galėtų būti nukreiptos ir kitoms Baltijos šalims.

Paklausta apie situaciją Kaliningrade, į kurio uostus prieš pat karo Ukrainoje pradžią atplaukė ir dabar ten bazuojasi išdujinimo laivas „Maršal Vasilevskij“ ir dujovežis „Velikij Novgorod“, premjerė teigė, kad tai rodo, jog Kaliningradas ruošiasi gyvenimui autonominiu režimu.

„Kadangi matome, tai ruošiamės taip pat ir patys šitam“, – trumpai pakomentavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius