Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė: valstybės kompensacija už elektrą ir dujas yra didesnė už bet kokį PVM

Seimui ketvirtadienį svarstant nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui ir kai kuriems parlamentarams nuogąstaujant, jog lengvata numatyta tik centralizuotam šildymui, premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, jog valstybės kompensacija už elektrą ir dujas šiemet yra didesnė už PVM.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Premjerė ketvirtadienį paragino Seimo narius nesvarstyti kitų siūlymų, kaip iš biudžeto kompensuoti dalį ar visą PVM už šildymui naudojamą elektrą bei dujas.

„Kaina, kuri yra nustatyta, jei kalbam apie elektrą, – 33 centai už kilovatvalandę – Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nustatyta šiam pusmečiui. Realiai ji nebeatitinka rinkos kainos, nes buvo apskaičiuota vertinant prognozes, kurios buvo geresnės nei faktinė didmenos kaina šiuo metu. Jei vertinsime realią kainą rinkoje, šiuo metu ji yra 46 centai, žmonių mokama kaina apribota 24 centais“, – Seimo posėdyje ketvirtadienį sakė premjerė.

„Šiandien valstybės taikoma kompensacija elektros kainoms yra didesnė už bet kokį pridėtinės vertės mokestį, koks egzistuoja gamtoje, nes kompensuojama nuo realios kainos praktiškai pusė, o nuo kainos, kuri VERT nustatyta, 30 procentų – tai tikrai daugiau už bet kokį PVM“, – pridūrė ji.

Tuo metu dujų kainos skirtumas tarp vartotojų mokamos ir rinkos kainos, pasak jos, siekia apie keturis kartus.

„Labai raginčiau Seimo narius nesvarstyti pasiūlymų, kurie nieko sprendžia, nes problemos mastas visiškai kitoks“, – teigė I.Šimonytė.

Ji pabrėžė, jog šildymo kainos savivaldybėse skiriasi, nes skiriasi šildymo būdai, todėl, anot premjerės, vienintelė horizontali priemonė yra PVM kompensavimas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas teigė, jog komitetas pritaria Vyriausybės siūlymui.

„Komiteto nariai priėmė sprendimą argumentuodami tuo, jog tai yra reguliuojama sritis ir visa nauda atitenka vartotojams. Taip pat rėmėsi tuo, jog paprastai centrinio šildymo atsisakyti negali, o jo kaina ir našta yra nepakeliami“, – posėdyje teigė M.Majauskas.

„Svarbu pabrėžti teisinius niuansus – Komisijos (Europos Komisijos – BNS) nuomone, nulinis PVM tarifas neturėtų būti taikomas, taip pat (Seimo – BNS) Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad turėtų būti tikslinamas biudžetas. Galime sutikti, jog sprendimas nėra elegantiškas, bet nepaprastomis aplinkybėmis reikalaujantis ypatingų sprendimų ir šis sprendimas yra būtent toks“, – aiškino komiteto vadovas.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė teigė, kad projektas yra geras ir reikalingas, esant nepaprastai padėčiai, tačiau opozicija teikia savo pasiūlymus, kad nebūtų išskiriama tik dalis gyventojų.

„Pritariame šitam projektui, (...) bet elgiamės visi sąmoningai ir suprantame, kad nepaprastoji padėtis yra ir šiandien opozicija teikia projektus, kuriais siūlo, kad būtų visi nepamiršti, kuo besikūrentų žmonės, kad jiems turi būti, kaip reikalauja mūsų Konstitucija, lygios teisės ir galimybės“, – teigė R.Budbergytė.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius taip pat teigė, kad projektui frakcija pritars, tačiau, anot jo, reikia pagalvoti apie tolesnę fiskalinę politiką.

„Ji gali iššaukti netikėtus iššūkius, kada mums reikės subalansuoti pajamas su išlaidomis planuojant ateinančių metų biudžetą“, – sakė A.Butkevičius.

Seimas praėjusią savaitę po pateikimo pritarė Vyriausybės siūlymui taikyti nulinį PVM tarifą centralizuotam šildymui dar du sezonus. Už Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas Seimas galutinai balsuos ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius