Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Žilienė: žaliavų kainos neturėtų branginti energijos vartotojams

2018-2019 metų sandūroje energija vartotojams brango, tačiau dabar šis procesas stabilizavosi – žaliavų kainos šiuo metu yra palankesnės, sako Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė.
Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Inga Žilienė
Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Inga Žilienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Praėjusių metų pabaiga ir šių metų pradžia buvo ganėtinai sudėtinga vartotojams dėl to, kad augo tiek elektros, tiek gamtinių dujų, tiek šilumos kainos, bet augimas buvo susijęs iš esmės dėl žaliavos kainos augimo elektros biržoje, gamtinių dujų biržose, tiek biokuro biržose“, – pristatydama 2018 metų komisijos ataskaitą Vyriausybės pasitarime trečiadienį kalbėjo I.Žilienė.

Pasak jos, dujų, elektros, biokuro kainos stabilizuojasi tačiau daug kas priklausys ir nuo tendencijų pasaulio biržose antroje metų pusėje.

„Šių metų pirma pusė yra labiau džiuginanti, kadangi žaliavų kainos stabilizavosi pasaulinėse rinkose. Kalbant apie gamtinių dujų žaliavos kainą (...) jau šiemet vidutinė kaina importo yra apie 20 eurų už megavatvalandę, tuo metu kai praėjusių metų pabaigoje buvo 28 eurai už MWh. Taip pat turime informacijos, kad yra sudaryti kontraktai labai gera kaina būtent per gamtinių dujų terminalą (...) Tai šiandien tikrai situacija šiek stabilizavosi“, – kalbėjo I.Žilienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros kaina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros kaina

Kainų komisijos pirmininkės teigimu, elektros kainos biržoje išlieka palyginti aukštos, bet tendencijos šiek tiek palankesnės nei pernai antrąjį pusmetį.

„Tačiau matome šiokį tokį mažėjimą šiais metais, kadangi praėjusių metų antra pusė buvo ganėtinai sudėtinga, buvo kaina pasiekusi apie 48-50 eurų už megavatvalandę – čia vidutinė kaina, kadangi prekyba yra valandinė. Tačiau šiemet jau yra apie 43 eurus už MWh. Bet vėlgi, viskas priklausys nuo klimatinių sąlygų, nuo aplinkos taršos leidimų (ATL) kainų“, – sakė I.Žilienė.

„Biokuro kaina, kas ypač lemia šilumos kainą, irgi šiek tiek stabilizavosi“, – pridūrė komisijos pirmininkė.

Nuo šių metų elektra buitiniams vartotojams brango 15 proc., dujos – 12-18 proc., centralizuotos šilumos kaina sausį augo 2,4 proc. (palyginti su gruodžiu) ir 5,97 proc.(palyginti su pernai sausiu).

Kainų komisija nurodo, kad pernai vartotojams padėjo sutaupyti 50,75 mln. eurų.

„Esminiai dalykai, kurie buvo pernai atlikti mūsų komisijos, tai išskirčiau strateginius dalykus: dalyvavome derinant kaštų pasidalijimo procesą sinchronizavimo projektui, buvo suderinta investicija už 150 mln. eurų (...) Buvo patvirtinta kainų už 50 mln. eurų mažiau negu prašė įmonės, tai manau, kad rezultatai akivaizdūs vartotojams“, – kalbėjo I.Žilienė.

2017 metais komisijos sutaupymai siekė 61,2 mln. eurų, o 2016 metais – 107 mln. eurų.

Kainų komisija nurodo, kad pernai vartotojams padėjo sutaupyti 50,75 mln. eurų.

Nuo liepos Lietuvoje sujungus Kainų komisiją ir Valstybinę energetikos inspekciją (VEI) veiks naujas reguliuotojas – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius