-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

IAE 100 mln. eurų vertės atliekyno rangovo konkursą skelbs trečią kartą

Dešimtmetį nebeveikianti ir uždaroma Ignalinos atominė elektrinė (IAE) praėjusią savaitę atmetė visus tris potencialių rangovų pasiūlymus 100 mln. eurų preliminarios vertės radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno (B25-2) projekto konkursui.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

IAE teigimu, pasiūlymai atmesti dėl per didelės kainos, konkursą artimiausiu metu planuojama skelbti iš naujo.

„Iki pasiūlymų pateikimo termino, birželio 30 dienos, buvo gauti trijų tiekėjų pasiūlymai. IAE viešųjų pirkimų komisija įvertinusi pasiūlymus nustatė, kad visi pasiūlymai viršijo pirkimui skiriamų lėšų sumą“ – nurodė IAE.

IAE šį pirkimą vieną kartą jau buvo nutraukusi – pirmasis konkursas buvo paskelbtas pernai kovą, tačiau rugpjūtį jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Jos teigimu, konkurso metu buvo keičiamos jo sąlygos, o tai galėjo turėti įtakos tiekėjų pasiūlymams, todėl būtina nutraukti pirkimą ir skelbti jį iš naujo. Antrą kartą konkursas skelbtas šiemet kovą.

Konkurso laimėtojas iki 2023-2024 metų turėtų pastatyti bei įrengti du gelžbetoninius modulius, kuriuose galės būti iki 70 tūkst. kubų apdorotų, supakuotų į betoninius konteinerius radioaktyviųjų atliekų – jos į jį bus gabenamos iki 2038 metų, kai galutinai nebeliks IAE.

Atliekyną už 10,5 mln. eurų suprojektavo bendrovės „Specialus montažas-NTP“ konsorciumas, o statybos techninę priežiūrą už 1,15 mln. eurų (su PVM) atliks bendrovės „Kelprojektas“ antrinė techninės priežiūros įmonė „Kelvista“.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovės „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Vokietijos bendrovių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas įgyvendino du Ignalinos AE uždarymo projektus – statė 190 mln. eurų vertės panaudoto branduolinio kuro saugyklą bei 123 mln. eurų vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius