-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE generalinis direktorius: „Finansavimo trūkumas gali turėti drastiškų pasekmių“

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovai Visagino savivaldybės atstovams, europarlamentarui Valentinui Mazuroniui ir Seimo nariui Kęstučiui Daukšiui pirmadienį pristatė pagrindinių eksploatavimo nutraukimo projektų pasiekimus, vykdomą išmontavimo veiklą, radioaktyviųjų atliekų tvarkymo klausimus ir ateities planus.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Vienas iš svarbiausių susitikimo klausimų buvo ES finansinės paramos užtikrinimas eksploatavimo nutraukimui po 2020 metų ir galimos rizikos neužtikrinus pakankamo finansavimo.

Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Darius Janulevičius susitikimo metu informavo, kad dėl lėšų trūkumo ateityje gali tekti peržiūrėti visą eksploatavimo nutraukimo strategiją, o naujai statomų radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginių eksploatavimas gali tapti neįmanomas arba teks pereiti prie dalinio jų eksploatavimo.

Nepilnas radioaktyvių atliekų tvarkymo infrastruktūros panaudojimas ir esamų pastatų konservavimas sąlygotų išlaikymo ir priežiūros kaštų augimą nepanaikinant būtinybės pastatų nugriovimui ir teritorijos sutvarkymui ateityje.

Po 2020 metų bus vykdomi pagrindiniai išmontavimo darbai, ir lėšų poreikis dėl technologinių procesų sudėtingumo negalės būti mažinamas.

Jis akcentavo, kad vykdant tokio masto pasaulyje analogų neturintį projektą, eksploatavimo patirtį turinčių darbuotojų žinios ir kompetencijos tampa neįkainojamos, todėl strategijos peržiūrėjimas gali turėti tiesioginių pasekmių ne tik kaštų augimui, bet ir kompetencijų praradimui.

„Svarbu, kad procesai būtų įgyvendinami vadovaujantis eksploatavimo metu sukauptomis unikaliomis žiniomis, o nauji darbuotojai spėtų pasisemti patirties, kurią būtų galima ir toliau sėkmingai taikyti įgyvendinant panašaus pobūdžio projektus ateityje, todėl veikti turime nedelsiant“, – teigė D.Janulevičius.

D.Janulevičius taip pat pabrėžė, kad po 2020 metų bus vykdomi pagrindiniai išmontavimo darbai, ir lėšų poreikis dėl technologinių procesų sudėtingumo negalės būti mažinamas. Reaktoriaus zonos ardymas yra nepertraukiamas procesas, kurio metu bus paliestos ypatingai pavojingos medžiagos, todėl technologiniu ir branduolinės saugos požiūriu procesas tinkamai gali būti vykdomas tik tuomet, kai yra pakankamai išteklių jį užbaigti.

Vizito dalyviai aptarė finansavimo ir Visagino miesto perspektyvas, taip pat būtinybę statyti naują Ignalinos atominės elektrinės informacijos centrą, ateityje galbūt tapsiantį miesto traukos centru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius