-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE pradėjo radioaktyviųjų atliekų komplekso bandymus

Penktadienį Ignalinos atominėje elektrinė (IAE) pradėjo vieno svarbiausių naujojo Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso priėmimo etapą – bandymus, naudojant radioaktyviąsias medžiagas, teigiama pranešime.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
IAE / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybinei atominės energetikos saugos inspekcijai (VATESI) išdavus licenciją eksploatuoti kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo ir pradinio apdorojimo įrenginius, pradėti „karštieji bandymai“, kurių tikslas – pademonstruoti naujojo komplekso veikimo atitiktį techninės specifikacijos reikalavimams.

Naujame rangovo „Nukem Technologies“ pastatytame radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse (KRATSK) trupmaamžės ir ilgaamžės kietosios radioaktyviosios atliekos bus išimamos iš jau turimų įmonėje laikinųjų saugyklų, kuriose jos buvo saugomos po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo 2009 m., o naujai susidarančios išmontavimo proceso vykdymo metu atliekos bus rūšiuojamos, apdorojamos (deginamos, presuojamos arba cementuojamos), pakuojamos ir saugomos.

Naujoji atliekų tvarkymo ir saugojimo sistema atitinka naujausius Lietuvos Respublikos, Europos standartų reikalavimus ir TATENA rekomendacijas.

Numatoma, kad jau 2018 m. birželį, po sėkmingo bandymų, naudojant radioaktyviąsias medžiagas užbaigimo, bus pradėta pramoninė komplekso eksploatacija.

Šio naujojo komplekso užbaigimas laikomas vienu iš svarbiausių IAE eksploatavimo nutraukimo proceso etapu, kuris yra finansuojamas Tarptautinio Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo (TIENRF), kurio 96 procentus sudaro Europos sąjungos skiriama parama, lėšomis. Iš šio 2001 m. įsteigto ir administruojamo Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko fondo buvo išskirta 830 mln. Eurų svarbiausiems IAE eksploatavimo nutraukimo projektams įgyvendinti ir Lietuvos energetikos sektoriui vystyti. Naujojo KRATSK statybų vertė siekia beveik 200 mln. Eurų.

Ignalinos atominės elektrinės B2/3/4 projektas yra finansuojamas Tarptautinio Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo (TIENRF) lėšomis, kurias administruoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Fondą palaiko Europos Sąjunga, Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Liuksemburgas, Airija, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Didžioji Britanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius