-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

IAE uždarymo finansavimas gali būti „atšaldytas“ po kelių mėnesių

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovybė tikisi, kad užšaldytas finansavimas vienam svarbiausių jėgainės uždarymo projektų bus atnaujintas, kai Lietuva ir generalinė projektų rangovė – Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem“ galutinai susitars dėl panaudoto branduolinio kuro konteinerių kokybės ir jų kėlimo kranų parametrų.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Per visą tą laiką nuo praėjusios donorų asamblėjos, galime jau drąsiai sakyti, kad yra jau padaryta didelė pažanga, praktiškai su rangovu baigiami išspręsti klausimai, susiję su branduolinio kuro konteineriais. Tikimės, kad iki rudens rangovai pateiks kitą reikalingą dokumentaciją, kad galėtume mūsų valstybiniam reguliuotojui (VATESI – BNS) ją pateikti, kuris turėtų patvirtinti šių konteinerių tinkamumą“, – penktadienį Lietuvos radijui sakė energetikos ministro patarėja ir IAE valdybos pirmininkė Daiva Rimašauskaitė, kuri dalyvauja penktadienį Londone vykstančioje IAE uždarymo donorų asamblėjoje.

Anot jos, vienintelis klausimas, kuris dar nėra išspręstas – kranai, kurie naudojami konteinerių, į kuriuos kraunamas branduolinis kuras, perkėlimui.

„Per donorų asamblėją IAE pristatys siūlymus, kaip spręsti su kranais susijusias problemas, ir manome, kad po to jau galėsime tikėtis pinigų atšaldymo. Galbūt to nebus rytoj, bet artimiausiu metu mes jau galėsime sakyti, kad pažanga yra konstatuota – tą jau Europos Komisija pripažino tarpiniuose susitikimuose. Ir projektas pradės judėti spartesne eiga priekį“, – sakė D.Rimašauskaitė.

Ji pabrėžė, kad kitų IAE uždarymo projektų finansavimas nestabdomas.

„Pačio viso uždarymo proceso finansavimo niekas nekvestionuoja – jis yra finansuojamas ir toliau. Yra kilę ginčai tik dėl projekto B1 – branduolinio kuro laikinosios saugyklos ir sustabdytas finansavimas būtent šio projekto“, – sakė D.Rimašauskaitė.

Ji nesiėmė prognozuoti, kada Europos donorai atnaujins pernai gruodį įšaldytą finansavimą vienam pagrindinių IAE uždarymo projektų – laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai (B1).

„Kai tik pateiksime ir bus patvirtinti sprendimai dėl kranų... Dabar sunku prognozuoti, tai bus mėnesio ar dviejų bėgyje. Procesai labai imlūs“, – kalbėjo D.Rimašauskaitė.

„Nukem“ ir Lietuvai kelerius metus nepavyksta susitarti dėl Vokietijos bendrovės GNS gaminamų panaudoto kuro konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį donorai įšaldė paramą laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su „Nukem“/GNS konsorciumu dėl konteinerių kokybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius