Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE vadovas: atliekyno rangovo paieškos prasidės spalį, projektas brangs

Po trijų nesėkmingų bandymų nebeveikianti Ignalinos atominė elektrinė (IAE) spalį planuoja ieškoti naujo rangovo, kuris pastatytų mažai ir vidutiniškai radioaktyvių trumpaamžių atliekų paviršinį atliekyną, o sutartis būtų pasirašoma kitų metų kovą, sako IAE vadovas Andrius Kamienas. Anksčiau skelbta, kad atliekyno statybos kainuos apie 70 mln. eurų, tačiau A.Kamienas teigia, kad jos brangs.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

IAE vadovas sako, kad iki spalio bus apsispręsta, kokiu būdu vyks rangovo atranka: konkurso ar skelbiamų derybų. Jis bus ieškomas atsižvelgiant į rugpjūtį pasibaigsiančios rinkos konsultacijos rezultatus bei su Europos Komisijos (EK) Ignalinos programos administratoriumi suderinus apie 30 proc. brangstančio projekto kainą.

„Pagal dabartinį grafiką, idealiu atveju rangovo paiešką skelbiame spalį, o 2023 metų kovą pasirašom rangos sutartį“, – BNS sakė Audrius Kamienas.

„Pavyzdžiui, didžioji dalis didelių infrastruktūrinių projektų rangovo yra atrenkama skelbiamų derybų būdu, todėl tarsimės su finansuotoju (EK – BNS), kad parinktume racionaliausią atrankos būdą“, – sakė jis.

Pasak A.Kamieno, atliekyno statybos yra vienas iš prioritetinių darbų uždarant jėgainę, o dėl užsitęsusių procedūrų ES finansavimas nebus prarastas.

„Rizikos, kad prarasime ES finansavimą dėl gerokai užsitęsusių nesėkmingų rangovo konkursų nėra, tačiau man labai nepatinka, kad mes taip ilgai negalime surasti rangovo atliekynui“, – sakė jėgainės vadovas.

„Situacija nėra gera – tas darbas turi būti padarytas ir kaip galima greičiau“, – pridūrė jis.

A.Kamienas prognozuoja, kad infliacija greičiausiai beveik trečdaliu išbrangins anksčiau maždaug 70 mln. eurų vertinamas atliekyno statybas.

„Mes su rangovais nesiderėsime dėl kainos, o tik dėl sąlygų, dėl kainos tarsimės tik su finansuotoju (ES – BNS). Aišku, biudžetas jau nebebus koks anksčiau planuota, nes rinka šiuo metu yra „pabėgusi“ apie 30 proc.“, – sakė A.Kamienas.

Dėl smarkiai išaugusių statybos kainų „Icor“ grupės įmonei „Axis Tech“ paprašius padidinti projekto vertę, o IAE atsisakius tai padaryti, birželį jėgainė nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą trečiąjį atliekyno statybos konkursą.

Pirmasis konkursas buvo paskelbtas 2019 metų kovą, tačiau tų metų rugpjūtį jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) – jos teigimu, konkurso metu buvo keičiamos jo sąlygos, o tai galėjo turėti įtakos tiekėjų pasiūlymams.

Antrą kartą konkursas paskelbtas 2020 metų kovą, tačiau visiems pasiūlymams viršijus suplanuotą lėšų sumą, jis buvo nutrauktas.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė.

Į planuojamą pastatyti atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis turėtų būti įrengtas apie 45 hektarų plote Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius