-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE vadovas: susitarimas su „Nukem“ grąžina projektą ant bėgių

Nuo 2010 metų nebeveikiančiai ir uždaromai Ignalinos atominei elektrinei (IAE) ir milijardinės vertės jos uždarymo projektus įgyvendinančiai Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovei „Nukem Technologies“ susitarus dėl vieno svarbiausių uždarymo projektų užbaigimo, jėgainės vadovas sako, jog tai leidžia jo įgyvendinimą grąžinti į ankstesnį lygį. Ignalinos AE sutikus sumokėti „Nukem“ papildomus 55 mln. eurų (apie 190 mln. litų), darbai turėtų būti baigti 2016 metais.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Agnės Radzevičiūtės nuotr.

"Projekto vykdymas praktiškai sustojęs nuo 2009-2010 metų. Vienas pagrindinių pasiekimų, kad projektas grįžta atgal "ant bėgių". Nustatytos aiškios taisyklės, darbų programa grafikas – kada, kokiomis priemonėmis, kokiais resursais projektas yra užbaigiamas ir atiduodamas eksploatavimui. Nustatytas naujas grafikas, kuriuo montavimo ir statybos darbų pabaiga turi būti ne vėliau nei 2016 metais", – BNS sakė IAE vadovas Darius Janulevičius.

Anot jo, papildoma 55 mln. eurų suma bus mokama už kontrolę bei anksčiau nenumatytus darbus. Tačiau jei bus papildomų rizikų, numatytas dar iki 17,9 mln. eurų (apie 62 mln. litų) maksimalus rezervas.

Papildoma 55 mln. eurų suma bus mokama už kontrolę bei anksčiau nenumatytus darbus. Tačiau jei bus papildomų rizikų, numatytas dar iki 17,9 mln. eurų (apie 62 mln. litų) maksimalus rezervas.

Jo teigimu, sutartas apmokėjimas skatins rangovą atlikti darbą kuo efektyviau, tačiau jei rangovas darbus atliktų anksčiau, premijų nenumatyta. Anot D.Janulevičiaus, "Nukem" brangu išlaikyti specialistus, todėl dabar įmonei bus naudinga kuo greičiau atlikti darbus.

"Principas apmokėjimo už darbus yra toks, kuris skatins rangovą. Dabar apmokama už atliktą darbą, tai turėtų paskatinti darbus atlikti ne vėliau negu (2016 metais – BNS), bet gali būti ir greičiau. Jie yra konservatyvūs, kad numatę pernelyg agresyvias datas, nepradėtume diskutuoti apie galimas pretenzijas tarp šalių, o labiau susikoncentruotume į darbą. 2016 metais yra numatyta statybos montavimo darbų pabaiga, 2017 metais planuojami šaltieji bandymai, 2018 metai yra atidavimas eksploatavimui", – kalbėjo D.Janulevičius.

Jis sakė, jog "Nukem" turėtų nedelsiant, jau po švenčių pradėti darbus.

IAE ir "Nukem Technologies" po daugiau nei pusmetį trukusių derybų pagaliau susitarė greičiau baigti 6,5 metų vėluojantį 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės projektą, už darbus "Nukem" išmokant papildomai 55 mln. eurų.

Įmonės trečiadienį pasirašė vieno iš dviejų didžiausių uždarymo projektų – kietųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) – rangos sutarties priedą.

Šalys sutarė įkurti sutarties vykdymo priežiūros institutą, pateikti "Nukem" akcininkės – Rusijos koncerno "Rosatom“ – garantiją, kuri būtina, jei rangovė pasitrauktų iš projekto arba nesugebėtų jo įgyvendinti, be to, numatyta pinigų išmokėjimo tvarka bei kaip spręsti pretenzijas dėl nenumatytų rizikų.

55 mln. eurų dalimis bus išmokami kas mėnesį, priklausomai nuo to, kaip vyksta darbai. Projektas ir toliau bus finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Be to, sutarties pakeitimu Ignalinos AE ne tik išvengs teisinių ginčų, bet ir Europos Sąjungos lėšų sustabdymo arba jau išmokėtų lėšų pripažinimo netinkamomis, jeigu sutartis būtų nutraukta.

Pagal iki šiol galiojusią sutartį, projektas B2/3/4 turėjo būti baigtas 2009 metų lapkritį – gruodžio 1-ąją jis vėlavo 78 mėnesius.

2009 metų pabaigoje "Nukem" pateikus finansines pretenzijas, darbai praktiškai sustojo. 2010 metų pradžioje šalys pradėjo derybas, o 2012 metų kovą pasirašė susitarimo sąlygų sąvadą, tačiau sutarties pakeitimas nebuvo pasirašytas. Dėl jo derybos atnaujintos šių metų pavasarį.

Iki liepos mėnesio "Nukem" už laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektą (B1) buvo sumokėta 433,4 mln. litų, už B/2/3/4 – 232,185 mln. litų, arba atitinkamai 65 proc. ir 55 proc. pirminės projektų vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius