Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignalinos atominė elektrinė gavo licenciją eksploatuoti branduolinio kuro saugyklą

Rugsėjo 20 dieną Valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė (IAE) gavo Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) licenciją eksploatuoti Laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (projektas B1, LPBKS).
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Ignalinos AE nuotr.

Licencijos gavimas yra vienas didžiausių pasiekimų Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projekte. Ji leidžia pradėti Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos ir naujų CONSTOR®RBMK1500/M2 tipo konteinerių eksploataciją siekiant saugaus 16000 RBMK tipo panaudoto branduolinio kuro rinklių išėmimo iš 1-jo ir 2-jo blokų ir jų saugojimo LPBKS.

Gavusi licenciją IAE atliks LPBKS karštuosius bandymus, kurių metu planuojama pakrauti ir į saugyklą transportuoti 10 naujų CONSTOR®RBMK1500/M2 tipo konteinerių.

Karštųjų bandymų metu bus patikrinti visi eksploataciniai veiksmai, kurie bus atliekami talpinant panaudotą branduolinį kurą į konteinerius ir gabenant juos iš elektrinės blokų į naująją saugyklą. Tokiu būdu bus pademonstruotas visos įrangos atitikimas projektiniams ir branduolinės saugos reikalavimams. VATESI teigiamai įvertinus karštųjų bandymų atlikimo ataskaitą ir galutinę saugos analizės ataskaitą, 2017 m. spalį planuojama gauti VATESI leidimą LPBKS pramoninei eksploatacijai ir toliau vykdyti panaudoto branduolinio kuro iškrovimą iš IAE 1-jo ir 2-jo blokų. Visą panaudotą branduolinį kurą planuojama išvežti į saugyklą iki 2022 m. pabaigos.

Komplekso karštųjų bandymų pradžia yra svarbus įvykis visam Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektui.

„Šiandien mes didžiuojamės tuo, kad pasiekėme šį reikšmingą etapą pirmą kartą pasaulyje įgyvendinamame RBMK-1500 tipo reaktorių eksploatavimo nutraukimo projekte. Tai pavyko pasiekti visų projekte dalyvavusių šalių produktyvaus darbo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo dėka. Labai vertiname Europos Komisijos ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko paramą, kuri padėjo mums įveikti projekto iššūkius ir pasiekti šį puikų rezultatą“, – cituojamas IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius.

B1 projektas yra finansuojamas Tarptautinio Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo (TIENRF) lėšomis, kurias administruoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Donorų Asamblėją, kuri yra TIENRF valdytoja, sudaro Europos Komisija, Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius