Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Ignalinos atominė elektrinė staiga nutraukė 100 mln. eurų vertės konkursą

Ignalinos atominė elektrinė (IAE) trečiadienį paskelbė nutraukusi Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno statybų konkursą. 100 mln. eurų vertės konkursas nutrauktas dėl dalyvių pateiktų klausimų.
Ignalinos atominė elektrinė
Ekskursija po Ignalinos atominė elektrine / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Jau anksčiau skelbta, kad tarptautiniame konkurse statyti naują atliekyną panoro daug užsienio kapitalo kompanijų. Tačiau jau kartą atidėtą konkursą nutarta nutraukti.

Viešųjų pirkimų komisija tokį sprendimą priėmė įvertinusi pirkimo vykdymo metu dalyvių pateiktų klausimų ir su jais susijusių pirkimo sąlygų pakeitimų reikšmingumą, atliktų pakeitimų galimą įtaką tiekėjų pasiūlymų pateikimui bei atsižvelgusi į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išaiškinimą, pagal kurį perkančiajai organizacijai atliekant esminius pirkimo sąlygų pakeitimus būtina nutraukti pirkimą ir kartoti jį iš naujo, teigiama elektrinės pranešime.

„Mums labai svarbu užtikrinti konkurso sąlygų aiškumą ir skaidrumą. Vertinant projekto sudėtingumą bei techninės informacijos apimtį, nenuostabu, kad gavome daug prašymų patikslinti pirkimo sąlygas. Jų koregavimas sąlygoja pirkimo procedūrų nutraukimą tiek dėl apimties, tiek dėl turinio. Turėjome nutraukti pirkimą ir ketiname skelbti iš naujo tam, kad užtikrintume aiškias ir vienodai suprantamas sąlygas visiems tiekėjams dalyvauti pirkime“, – cituojamas IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Teigiama, kad atlikus visus reikiamus pakeitimus ir suderinus pirkimo dokumentus su Centrine projektų valdymo agentūra, pirkimas bus skelbiamas pakartotinai.

Konkurso laimėtojas iki 2023-2024 metų turės pastatyti bei įrengti du gelžbetoninius modulius, kuriuose galės būti iki 70 tūkst. kubų apdorotų, supakuotų į betoninius konteinerius radioaktyviųjų atliekų – jos į jį bus gabenamos iki 2038 metų, kai galutinai nebeliks IAE.

Ateityje, jei reikės, bus pastatytas trečias modulis, tuomet atliekynas galėtų talpinti apie 100 tūkst. kubų pakuočių.

Atliekyne radioaktyvios atliekos galėtų būti saugomos 300 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius