-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignalinos atominės elektrinės uždarymui Briuselis negailės pinigų

Europos Parlamentas nutarė, kad nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės uždarymas bus finansuojamas ir po 2020-ųjų. Tai gera žinia Lietuvai, nes po pranešimų apie tai, kad iš IAE galėjo dingti milijardas litų ir dėl Lietuvos nesutarimų su rangovais, Briuselyje kilo daug diskusijų, ar toliau finansuoti atominės jėgainės uždarymą.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Agnės Radzevičiūtės nuotr.

Antradienį Europos Parlamentas balsavo dėl Bulgarijos, Lietuvos ir Slovakijos branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo pagalbos programos. Tai atskira programa, kuri 2014-2020 metų laikotarpiu rems atominių elektrinių, tarp jų ir IAE, uždarymą.

„Džiugu, kad Lietuvai priimtas palankus sprendimas“, – teigia Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.

IAE uždarymui finansuoti 2014-2020 metų laikotarpiu bus skirta daugiau kaip 450 milijonų eurų (1,553 mlrd. litų). Iš pradžių šis skaičius buvo kuklesnis – tik 230 milijonų eurų.

Pagalbos programoje taip pat numatyta ir palanki Lietuvai išimtis: IAE uždarymo finansavimo teisiniu pagrindu bus laikoma ne Euratomo sutartis, o Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties 4 protokolas.

„Tai reiškia, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas iš Europos Sąjungos lėšų bus finansuojamas ir po 2020-ųjų – iki planuojamo atominės jėgainės uždarymo pabaigos 2029-aisiais“, – teigia Z.Balčytis.

2014–2020 metais IAE uždarymui reikės 2,123 mlrd. Lt. Didžiausia dalis lėšų – 652 mln. Lt – bus skirta IAE infrastruktūros išlaikymui. 590 mln. Lt kainuos atliekų tvarkymas, 352 mln. Lt – išmontavimo darbai kontroliuojamoje zonoje.

AE uždarymo projektus, smarkiai vėluodamas, vykdo Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ valdomos „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas. Bendrovės įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą (B1/2/3) ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1). IAE uždarymo darbai vėluoja ketverius metus. Metų pradžioje aiškinta, kad IAE uždaryti pavyks iki šių metų pabaigos, tačiau darbai greičiausiai dar užsitęs.

IAE uždarymas yra finansuojamas daugiausia ES lėšomis. Lietuva iki 2029 metų atominės elektrinės uždarymui planuoja skirti maždaug 1,1 mlrd. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius