-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ignitis“: Europoje lapkritį augo SGD importas

Daugelyje Europos šalių lapkritį, palyginti su pernai lapkričiu, augo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) importas. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje jis augo 63 proc., o Prancūzijoje – 55 proc., praneša elektros ir dujų tiekimo bendrovė „Ignitis“.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pasak bendrovės, dujovežiais pristatomų dujų perteklius ir jų įsigijimas su nuolaida Prancūzijos ir Ispanijos rinkose lėmė rudens pabaigai neįprastus kainų skirtumus tarp Europos valstybių: kai kuriomis lapkričio dienomis Prancūzijos ir Ispanijos gamtinių dujų rinkose kainos buvo žemesnės už Nyderlandų TTF kainų indeksą.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas 2019 metų gruodžio mėnesiui susiformavo ties 15,89 euro už megavatvalandę ir buvo 0,27 euro už MWh didesnis už susiformavusią kainą lapkričiui. Palyginti su tuo pačiu 2018 metų laikotarpiu, Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 9 proc.

Pirmąją gruodžio dieną Europos gamtinių dujų saugyklos buvo užpildytos apie 94 proc., kai tuo pačiu metu pernai šis rodiklis siekė 81 proc. Ekspertai prognozuoja, kad tuo atveju, jeigu besibaigiant šių metų žiemai saugyklos liks didesne dalimi užpildytos, o rinkos nesudrebins netikėti pokyčiai, artėjant 2020 metų šiltajam laikotarpiui dujų kainos gali būti spaudžiamos žemyn.

Lapkritį taip pat fiksuota, kad Rytų Azijos indeksas EAX buvo žemesnis už Didžiosios Britanijos indeksą NBP. Tai – šaltajam metų laikui neįprastas reiškinys. Pasak rinkos dalyvių, tokia situacija iš dalies susiklostė dėl palyginti mažos paklausos šiame Azijos regione, ypač Japonijoje, kurioje 60 proc. šalies SGD poreikio sudaro elektros gamyba. Visą lapkritį čia elektros energiją aktyviai gamino branduolinės jėgainės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius