Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 16 /11:09

„Ignitis grupės“ partnerės jūros vėjo projektuose akcininkų struktūroje – Kinijos įmonė

Pirmojo Lietuvos vėjo parko Baltijos jūroje konkursą laimėjusios valstybės valdomos „Ignitis grupės“ antrinės įmonės „Ignitis renewables“ partnerės – pasaulinės jūrinių vėjo parkų vystymo kompanijos „Ocean Winds“ – vieno iš akcininkų struktūroje yra ir Kinijos valstybinė korporacija „China Three Gorges Corporation“, ketvirtadienį paskelbė portalas „Verslo žinios“.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Pasak portalo, Kinijos „China Three Gorges Corporation“ valdo apie penktadalį Portugalijos energetikos bendrovės „Energias de Portugal“ (EDP) akcijų. Pastarajai priklausanti EDPR 2020 metais „Ocean Winds“ lygiomis dalimis įkūrė kartu su Prancūzijos energetikos bendrove „Engie“.

Pasak vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos, konstatuoti „Ocean Winds“ grėsmės nacionalinio saugumo interesams nebuvo pagrindo.

Anot „Verslo žinių“, tiek „Ignitis grupę“ valdanti Finansų ministerija, tiek Užsienio reikalų ministerija „Verslo žinioms“ teigė buvusios supažindintos su „Ocean Winds“ akcininkų struktūra. Tuo metu „Ignitis grupė“ pabrėžė, kad Kinijos korporacija neturi jokios sprendimo teisės bei projekte niekaip nedalyvauja.

„Nacionalinio saugumo klausimas yra mums prioritetinis ir buvo nuodugniai vertintas tiek mūsų pačių, tiek ir valstybinių institucijų. Aukciono laimėtojas paskelbtas tik po išsamios patikros, todėl galime atsakingai pareikšti, kad Kinija Lietuvoje vystomame projekte nedalyvauja, neturi jokios prieigos ar sprendžiamosios galios ir negali daryti absoliučiai jokios lemiamos įtakos projekto eigai“, – ketvirtadienį pranešime sakė „Ignitis renewables“ atstovas Paulius Kalmantas.

Oficialiu pirmojo Lietuvos jūrinio vėjo parko konkurso laimėtoju „Ignitis renewables“ ir „Ocean Winds“ konsorciumas buvo paskelbtas po to, kai vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija rugsėjo 28 dieną leido „Ocean Winds“ vystyti pirmąjį Lietuvoje vėjo parką Baltijos jūroje.

Pasak P.Kalmanto, komisija įvertino visą informaciją, įskaitant „Ocean Winds“ akcininkų struktūrą, ir nustatė, kad įmonė atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Įmonės teigimu, „China Three Gorges Corporation“ neturi „Ocean Winds“ akcininkės EDPR akcijų – kinai yra tik vieni iš akcininkų EDP grupėje, tačiau neturi sprendžiamojo balso (valdo 20,86 proc. akcijų).

EDP yra listinguojama biržoje ir turi per 400 institucinių investuotojų, tarp kurių – Kanados, Norvegijos, JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Australijos ir kitų šalių pensijų ar investicijų fondai.

„Taigi, „China Three Gorges Corporation“ kapitalas yra nutolęs per trijų įmonių barjerą, jie neturi jokios sprendimo teisės ar įtakos projektui Lietuvoje“, – teigia „Ignitis renewables“.

Apie „Ocean Winds“ pasirinkimą strategine partnere jūros vėjo parkų projektams „Ignitis grupė“ paskelbė 2020 metų rugsėjį. Grupė skelbė, kad jai priklausytų 51 proc., o „Ocean Winds“ – 49 proc. akcijų parko Baltijos jūroje akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius