Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 16 /2023 01 17

„Ignitis grupės“ vadovas apskaičiavo: dėl liberalizacijos sutaupyta apie 200 mln. eurų

„Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas pasidalino skaičiavimais, kiek galėjo sutaupyti nepriklausomo tiekimo planus pasirinkę Lietuvos vartotojai – anot bendrovės, suma galėjo siekti apie 200 mln. eurų.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pernai buitiniai „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo klientai, naudojantys įvairius fiksuotos kainos planus, per visus metus sunaudojo 1217 GWh elektros energijos ir už ją sumokėjo 177 mln. eurų, neskaitant reguliuojamos tinklų dalies, savo feisbuko paskyroje paskelbė D.Maikštėnas.

„Fiksuotos kainos tarifus šiems klientams „Ignitis“ užtikrino naudodamas hedge [apsidraudimo – 15min] ir PPA [angl. power purchase agreement, elektros įsigijimo, – 15min] sandorių instrumentus, todėl, kylant elektros kainoms rinkose, vartotojų fiksuotos kainos išliko nepakitusios.

Jei visi šie klientai būtų likę visuomeniniame tiekime, už šią elektrą rinkoje būtų tekę sumokėti 369 mln. eurų“, – rašė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Darius Maikštėnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Darius Maikštėnas

Anot D.Maikštėno, taip sutaupyta beveik 200 milijonų eurų.

„Šios sumos nereikėjo apmokėti vartotojams ir biudžetui per valstybės kompensacijas. Pinigų daugiausiai negavo užsienio gamintojai, nes jie formuoja hedge sandorių pasiūlą. Taigi, galime sakyti, kad „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo klientai „iš Švedijos“ jau parsivežė beveik 200 mln. eurų gamintojų „viršpelnių“, – rašė D.Maikštėnas.

Primename, kad I elektros rinkos liberalizacijos etapas baigtas 2021 m. liepą, II – 2022 m. liepą, o trečiasis, motyvuojant išaugusiomis elektros kainomis, buvo atidėtas iki 2026 metų.

Šiuo metu tarp nepriklausomo tiekimo klientų dominuoja „Ignitis“ – šią įmonę pasirinkę 923 tūkst. nepriklausomo tiekimo klientų. „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ žengia koja kojon – abi turi po 125 tūkst. klientų, su nedidele „Elektrum Lietuva“ persvara.

A.Stankūnas: „Elektros tiekėjų klientai už elektrą permoka“

Tuo tarpu Nacionalinio susivienijimo Energetikos komiteto pirmininkas Almantas Stankūnas prieštarauja D.Maikštėno teiginiams apie liberalizacijos atneštus sutaupymus, argumentuodamas, kad kainų apsidraudimus ir tiesioginius sandorius su elektros gamintojais galėjo naudoti ne tik nepriklausomi elektros tiekėjai, bet ir visuomeninis tiekimas, taip sumažindamas kainą.

„Kodėl visuomeniniam tiekimui neleidžiama aktyviai konkuruoti su nepriklausomais elektros tiekėjais ir spausti juos mažinti kainas? Pirmas atsakymas greičiausiai bus – todėl, kad visuomeninis tiekimas pagal įstatymą turėjo išnykti“, – svarsto jis.

Jo nuomone, jeigu nebūtų prievartinio vartotojų išvarymo pas nepriklausomus elektros tiekėjus, šie būtų priversti konkuruoti su visuomeniniu tiekimu ir siūlyti mažesnes kainas.

A.Stankūnas taip pat pridūrė, kad nepriklausomi elektros tiekėjų klientai šiuo metu permoka už elektrą.

„Prie biržos kainos pridėjus fiksuotas VERT reguliuojamos elektros dedamąsias ir PVM, pastarųjų trijų savaičių elektros kaina buvo apytikriai 19-24 cnt/kWh. Ta proga galima tik nusistebėti nesenais Valstybinė energetikos reguliavimo taryba pirmininko Renato Pociaus svarstymais apie tai kad visuomeninio tiekimo kaina visus šiuos metus turėtų išlikti apie 65 cnt/kWh“, – lygino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius