Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 16 /13:49

FNTT: dėl sąsajų su Rusijos oligarchu „Inter Rao Lietuva“ apribota galimybė disponuoti sąskaitomis

„Inter Rao Lietuva“ apribota galimybė disponuoti bendrovės sąskaitomis, nes įmonė siejama su sankcionuojamu asmeniu Igoriu Sečinu, 15min informavo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT). „Inter Rao Lietuva“ akcijos nuo ketvirtadienio taip pat išbraukiamos ir iš prekybos „Nasdaq Vilnius First North“ užsienio vertybinių popierių prekybos sąraše.
Igoris Sečinas
Igoris Sečinas / „Scanpix“ nuotr.

„Vadovaujantis 2014 m. liepos 31 d. Tarybos reglamentu dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje, akcinei bendrovei „INTER RAO Lietuva“ buvo apribota galimybė disponuoti bendrovės sąskaitomis. Akcinė bendrovė siejama su sankcionuojamu asmeniu Igoriu Sečinu“, – 15min informavo FNTT.

I.Sečinas yra Rusijos valstybinės naftos kompanijos „Rosneft“ prezidentas, vienas artimiausių prezidento Vladimiro Putino bendražygių.

„INTER RAO Lietuva“ Komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys 15min komentuoti šią informaciją atsisakė, tačiau tvirtino, kad visi įsipareigojimai klientams vykdomi ir toliau.

„Scanpix“ nuotr./Igoris Sečinas
„Scanpix“ nuotr./Igoris Sečinas

„Įmonė yra akcinė bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama Varšuvos vertybinių popierių biržoje, todėl bet kokia esminė informacija, kuri reikšmingai darytų įtaką įmonės veiklai ir jos tęstinumui visų pirma būtų paskelbta per vertybinių popierių biržos sistemas.

Įmonė savo veiklą vykdo laikydamasi visų LR įstatymų ir kitų galiojančių teisės aktų. Visi įmonės įsipareigojimai klientams šiuo metu vykdomi ir toliau“, – teigė J.Ruzgys.

„INTER RAO Lietuva“ yra vienas didžiausių nepriklausomų elektros energijos tiekėjų Lietuvoje. Bendrovė prekiauja elektros energija pirmaujančioje Europos elektros biržoje „Nord Pool“ ir valdo vėjo elektrinių parką Vakarų Lietuvoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./AB „INTER RAO Lietuva“
Lukas Balandis / BNS nuotr./AB „INTER RAO Lietuva“

Apie poveikį elektros rinkai spręsti dar ankstoka

Remiantis naujausiais Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pateikiamais tiekimo rinkos apžvalgos duomenimis, 2021 metų pabaigoje AB „INTER RAO Lietuva“ užėmė 10,24 proc. komercinių vartotojų rinkos, o bendroje tiekimo rinkoje įmonės užimama dalis sudarė 6,8 proc..

Paklaustas, kaip keisis situacija elektros rinkoje, jei šios įmonės veiklos galimybės bus apribotos, energetikos ministras Dainius Kreivys 15min tvirtino, kad šiai dienai jokių žinių dėl įmonei pritaikytų sankcijų dar neturintis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys

„Nežinau, ar pritaikytos sankcijos, ar ne, institucijos tuos dalykus sprendžia ir turėtų pranešti. Tiesiogiai sankcijos nėra, nes „INTER RAO Lietuva“ priklauso „INTER RAO“ Suomijai, o „INTER RAO“ valdybai priklauso tų žmonių. Tas klausimas sprendžiamas, nežinau, kaip bus“, – sakė ministras.

Energetikos ministerija 15min atsakė, kad šiuo metu atidžiai vertina visus faktorius, kurie gali turėti vienokios ar kitokios įtakos energetikos sektoriui bei planuoja tolimesnius veiksmus.

„Reaguojant į galimas grėsmes sektoriui planuojami veiksmai tiek trumpajam, tiek ilgesniam laikotarpiui“, - rašoma ministerijos atsakyme 15min.

15min kalbintas energetikos ekspertas, buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas sakė, kad kol kas vertinti galimą sankcijų poveikį dar anksti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas

„Tai buvo vienintelė įmonė, kuri pirkdavo elektrą iš Rusijos. Dabar neaišku, kaip viskas suksis toliau – ar Lietuva jau visai nebepirks iš Rusijos“, – komentavo jis.

Jis pridūrė, kad jei atsitiktų taip, kad bendrovė dėl sankcijų nebegalėtų tęsti veiklos, komerciniams vartotojams reikėtų ieškoti naujų tiekėjų ir pasirašyti naujas sutartis.

Priemename, kad nuo kovo 3 d., reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje,Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo operatoriai bendru sutarimu nusprendė riboja komercinį elektros importą per turimas jungtis su Rusija.

„Baltijos šalių perdavimo tinklo operatoriai priėmė sprendimą mažinti komercinius srautus iš Rusijos tinklų. Elektros sistemos veikimas užtikrinamas vietine elektros gamyba Lietuvoje ir importu iš strateginių partnerių – Europos Sąjungos šalių per turimas jungtis su Švedija, Lenkija ir Latvija. Tai padės užtikrinti perdavimo tinklų stabilumą ir patikimą darbą“, – pranešime cituojamas Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas

Kaip vienoje iš naujausių ataskaitų skelbia pati „Inter Rao Lietuva“, ji, bent jau 2021 m. viduryje, elektrą importavo tik iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities.

Bendrovės atstovai, trečiadienį paklausti dėl minėtų ribojimų iš Rusijos įmonės veiklai, teigė, kad į šį klausimą šiuo metu atsakyti negali. „Galėsime atsakyti tik po to, kai per biržą bus paskelbta įmonės ir visos įmonių grupės 2022 m. I ketvirčio veiklos ataskaita“, – rašoma „Inter Rao Lietuva“ atsiųstame atsakyme.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas 15min taip pat patvirtino, jog pastarosiomis dienomis sankcijos Lietuvos teritorijoje buvo pritaikytos ir asmenims, kurie yra susiję su I.Sečinu.

„Atitinkamai sąskaitose esančios finansinės lėšos įšaldytos iki atskiro atsakingų valstybės institucijų nurodymo. Praeitą savaitę sankcijos buvo pritaikytos asmenims susijusiems su karinės pramonės konglomerato „Rostec“ vadovu Aleksejumi Čemezovu, plieno ir kalnakasybos kompanijos „Severstal“ vadovu Aleksejumi Mordašovu ir stambių trašų bei akmens anglies kompanijų vadovu Andrejumi Melničenko“, – vardijo M.Majauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Akivaizdu, jog Kremliui artimų įmonių voratinklis veikia ir Lietuvoje. Todėl atsakingos tarnybos intensyviai dirba bendradarbiaudamos su tarptautiniais partneriais, jog ES sankcijos Lietuvoje būtų taikomos principingai ir pilna apimtimi“, – pabrėžė BFK vadovas.

Išbraukta iš biržos

Kaip pranešama, „Nasdaq Vilnius“ nusprendė nuo 2022 m. kovo 17 d., ketvirtadienio, išbraukti iš prekybos „First North“ užsienio akcijų prekybos sąraše „Inter Rao Lietuva“ akcijas.

„Nasdaq Vilnius“ komentare 15min tvirtino, kad toks sprendimas priimtas dėl galimų rizikų, susijusių su ES taikomomis sankcijomis.

„Inter RAO Lietuva“ nėra listinguojama „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržoje. Bendrovės akcijos buvo įtrauktos į „First North“ užsienio akcijų prekybos sąrašą.

Šis sąrašas (angl. First North Foreign Shares Trading List) yra tik techninė galimybė leisti biržos nariams sudaryti sandorius prekybos sistemoje.

Biržos diskrecija suteikti tokią galimybę arba ne. Birža nusprendė nesuteikti tokios galimybės dėl galimų rizikų, susijusių su ES taikomomis sankcijomis“, – 15min informavo „Nasdaq Vilnius“.

Kaip jau anksčiau rašė Siena.lt., kontrolinis 51 proc. akcijų paketas priklauso Suomijoje registruotai „Rao Nordic OY“. Ši bendrovė 100 proc. valdoma Rusijos „Inter Rao“. O I.Sečinas yra „Inter Rao“ direktorių tarybos pirmininkas. Su „Rosneft“ tiesiogiai susijusi kompanija „Rosneftegaz“ – viena stambiausių „Inter Rao“ akcininkių.

Pirmadienį prekyba šios įmonės akcijomis biržoje buvo sustabdyta. „Nasdaq“ Vilniaus biržos prezidentas Saulius Malinauskas BNS tuomet teigė, kad viena iš biržos sprendimo priežasčių buvo bendrovės sąsajos su Rusija.

„Yra rizikos dėl sąsajų su Rusija. Yra tam tikros rizikos“, – BNS sakė S.Malinauskas.

ES sankcijos jau palietė ir daugiau stambių įmonių Lietuvoje. Netiesiogiai Rusijos oligarchui Andrejui Melničenko priklausančios trąšų gamintojos „Lifosos“ sąskaitos taip pat areštuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius