-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako pajamos iš naftos 2022 metais viršijo 115 mlrd. JAV dolerių

Irako pajamos iš naftos 2022 metais viršijo 115 mlrd. JAV dolerių, rodo preliminarūs Naftos ministerijos antradienį paskelbti duomenys.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.

Naftos gavyba sudaro apie 90 proc. Bagdado pajamų, o šalis yra antra pagal dydį gavyba Naftą eksportuojančių šalių organizacijoje (OPEC).

„Bendros pajamos iš žalios naftos eksporto 2022 metais sudarė daugiau nei 115 mlrd. JAV dolerių“, – sakoma naftos ministro Hayano Abdel-Ghani pranešime.

Remiantis pareiškimu, 2022 metais šalis eksportavo daugiau nei 1,2 mlrd. barelių, arba vidutiniškai 3,3 mln. barelių naftos per dieną.

Šios pajamos išaugo po kainų šuolio, sukelto Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasario mėnesį ir OPEC narių nenoro didinti gavybą.

Spalio mėnesį kartelis nusprendė sumažinti gavybos kvotas, siekdamas išlaikyti kainų lygį, ir išgauti 2 mln. barelių per dieną mažiau naftos.

Koronaviruso pandemijos pradžioje Iraką sukrėtė kainų žlugimas. Remiantis oficialia statistika, pajamos iš naftos sumažėjo nuo 78,5 mlrd. JAV dolerių 2019 metais iki 42 mlrd. JAV dolerių 2020-aisiais.

Iki 2021 metų jos vėl pakilo iki 75,6 mlrd. JAV dolerių.

Irakas susiduria su nuolatiniais ekonominiais iššūkiais ir jam reikalingos dideles investicijos į infrastruktūros projektus, todėl pajamos iš naftos ir kainos už barelį yra esminiai duomenys rengiant Bagdado metinį biudžetą.

Nepaisant naftos atsargų, Irakas, kuriame gyvena 42 mln. gyventojų, susiduria su energijos krize, dėl kurios reguliariai nutrūksta elektra ir atsiranda žalingų elektros šuolių. Kaimyninis Iranas tiekia šaliai trečdalį savo dujų ir elektros, tačiau tiekimas dažnai nutrūksta.

Praėjusį mėnesį Pasaulio bankas perspėjo, kad Irakas, kamuojamas klimato kaitos poveikio – nuo sausros ir vandens trūkumo iki kylančios temperatūros, turi diversifikuoti savo ekonomiką ir iki 2040 metų investuoti 233 mlrd. JAV dolerių, kad pasuktų „žaliojo vystymosi keliu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius