-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranui atsisakant įšaldyti gavybą, naftos kainos lėtai kopia aukštyn

Rinkos dalyviams abejojant, kad Rusijos, Saudo Arabijos, Kataro ir Venesuelos susitarimas dėl naftos gavybos lygio įšaldymo galėtų pakeisti balansą naftos rinkoje, jeigu prie jo neprisijungs Iranas, naftos kainos pasaulio rinkose trečiadienio ryte lėtai kopia aukštyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ praneša, kad Iranas nėra pasirengęs dalyvauti šiame susitarime.

Irano atstovas verslo dienraščiui pareiškė, kad Teheranas, kurio gavyba pastaruoju metu jau padidėjo 400 tūkst. barelių per dieną, neatsisako planų dukart padidinti savo „juodojo aukso“ eksportą, kurį nori sugrąžinti į prieš sankcijų paskelbimą buvusį lygį.

Tuo tarpu OPEC atstovas „The Wall Street Journal“ sakė, kad Iranui gali būti pasiūlyta susitarime dalyvauti ypatingomis sąlygomis.

Analitikai mano, kad vien gavybos įšaldymo dabartiniame aukštame lygyje bet kuriuo atveju nepakaks pusiausvyrai rinkoje greitai atkurti.

Net jei prie susitarimo prisijungs visos šalys, šiemet į rinką bet kuriuo atveju bus patiekta 300 mln. barelių perteklinės naftos. Pasak ekspertų, nereikia pamiršti ir jau sukauptų „juodojo aukso“ atsargų, kurios vien išsivysčiusiose šalyse viršija 3 mlrd. barelių.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) vertinimais, įšaldžius gavybą sausio mėnesio lygyje, pasiūla rinkoje prie paklausos imtų artėti maždaug metų pabaigoje.

„Brent“ rūšies naftos kainos balandžio mėnesio sandoriams Londono biržoje „ICE Futures“ antradienio ryte ūgtelėjo 0,9 proc. iki 32,47 JAV dolerio už barelį.

WTI rūšies naftos kainos kovo sandoriams Niujorko prekių biržos (NYMEX) elektroninėje prekybos sesijoje paūgėjo 0,4 proc. iki 29,16 JAV dolerio už barelį.

Rusija, Saudo Arabija, Kataras ir Venesuela kartu išgauna apie 23,75 mln. barelių per dieną, o tai sudaro daugiau kaip ketvirtadalį viso pasaulio naftos gavybos. Šios šalys teigia esančios pasirengusios nedidinti gavybos, jeigu jų pavyzdžiu paseks kiti stambūs „juodojo aukso“ tiekėjai, įskaitant Iraną ir Iraką.

Irako gavyba pastaruoju metu padidėjo iki rekordinių 4,35 mln. barelių per dieną.

Artimiausiomis dienomis susitarimo dalyviai rengiasi aktyviai konsultuotis su kitomis naftą išgaunančiomis šalimis.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas antradienį pareiškė, kad susitarimas 2016 metais išlaikyti vidutiniškai sausio mėnesio gavybos lygį bus priimtas, jeigu jam pritars kiti naftos gamintojai.

Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius žurnalistams pareiškė, kad Rusijai nebuvo sunku prisiimti įsipareigojimus dėl gavybos lygio įšaldymo, nes ir taip prognozuojama, kad „juodojo aukso“ gavyba šalyje šiemet bus stabili.

Rinkoms laukiant Rusijos ir OPEC narių derybų, „Brent“ kainos antradienį perkopė 35 JAV dolerių už barelį kartelę, tačiau vėliau patraukė žemyn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius