Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 21 /18:03

Iš biudžeto išlaikomi Lietuvos mokslininkai konsultuoja Baltarusijos valdžią dėl Astravo atominės

Lietuvos mokslininkai konsultuoja Baltarusijos valstybines institucijas ir specialistus, prižiūrinčius Astravo atominės elektrinės projektą, sužinojo 15min. Seimas kaimynų elektrinę yra pripažinęs nesaugia ir keliančia pavojų nacionaliniam saugumui, tačiau iš Lietuvos biudžeto išlaikomi energetikos specialistai sako, kad baltarusius reikia išmokyti skaityti rusų dokumentus.
Lietuvos energetikos institutas
Lietuvos energetikos institutas

Kaune įsikūręs Lietuvos energetikos institutas dar prieš porą metų savo tyrimu bandė atsakyti, ar Lietuvai būtina Visagino atominė elektrinė.

Čia kyla klausimas, ar Lietuvos energetikos instituto veiksmai atitinka valstybės laikyseną, – sakė R.Švedas.

O pernai ir šiais metais instituto specialistai konsultuoja Baltarusijos ypatingų situacijų ministerijai priklausančią Branduolinės ir radiacinės saugos tarnybą „Gosatomnadzor“, kuri iš esmės yra atsakinga už Astravo atominės elektrinės saugą, sužinojo 15min.

Praėjusiais metais Lietuvos energetikos institutas iš valstybės biudžeto gavo 3,32 mln. eurų, o šiuo metu institutas dalyvauja konsultavimo projekte, kurio vertė 3,5 mln. eurų.

Šįmet instituto mokslininkai baltarusiams ves praktinius apmokymus.

„Šio projekto tikslas yra remti Baltarusijos Respublikos reguliavimo instituciją „Gosatomnadzor“ vykdant branduolinės saugos reguliavimą, gauti licenciją statyti Baltarusijos AE, taip pat rengti Baltarusijos ekspertus“, – oficialiai teigiama Lietuvos energetikos instituto puslapyje.

Ministras: mokslininkai neturėtų dalyvauti

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, susipažinęs su 15min informacija, teigė manantis, kad Lietuvos mokslininkai neturėtų dalyvauti tokiuose projektuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Lietuva laikosi pozicijos, kad aikštelė Astravo AE parinkta netinkamai, pažeidžiant tarptautines konvencijas, tad ši atominė negali būti pradėta eksploatuoti. Dėl geografinės padėties Astravo AE kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir jos žmonėms. Todėl, mano nuomone, Lietuvos mokslininkai neturėtų dalyvauti projektuose, kurie susiję su Astravo AE statybomis ar jos eksploatacija“, – 15min teigė ministras.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas apie tai prisipažino sužinojęs tik iš 15min, o energetikos specialistų nuomonės dėl tokios mokslininkų veiklos išsiskyrė.

Institutas: mokome baltarusius tikrinti rusų dokumentus

„Mes konsultuojame baltarusius, kaip reikia tikrinti rusų pateikiamus dokumentus. Mokome pagal vakarietiškas taisykles“, – 15min paprastai paaiškino Lietuvos energetikos instituto Branduolinių įrenginių saugos laboratorijos vadovas Eugenijus Ušpuras, kuris taip pat dalyvauja konsultacijų projekte.

Liudviko Žiemio (Lietuvos energetikos institutas) nuotr./Lietuvos energetikos instituto mokslininkas Eugenijus Ušpuras
Liudviko Žiemio (Lietuvos energetikos institutas) nuotr./Lietuvos energetikos instituto mokslininkas Eugenijus Ušpuras

Baltarusija iki šiol neturėjo atominės elektrinės, todėl ir teisinės bazės iš esmės nebuvo. Šiuo klausimu padėti pasišovė Lietuvos energetikos institutas, kuriame dirba 247 specialistai.

„Praktiniuose seminaruose mes Baltarusijos specialistus mokome rasti plonas vietas dokumentuose – juk negalima tikėti viskuo, ką rašo rusai“, – pridūrė E.Ušpuras. Astravo atominę elektrinę stato valstybinis Rusijos koncernas „Rosatom“.

„Gosatomnadzor“ skelbia, kad Astravo atominė elektrinė atitinka visus aukščiausius tarptautinius saugumo reikalavimus. Lietuva bando įrodyti priešingai.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statybos
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statybos

Beje, šis projektas yra remiamas Europos Komisijos, o projekto biudžetas siekia 3,5 mln. eurų. Europos Komisija nuo 2008 m. finansiškai remia Baltarusijos branduolinės energetikos saugumo projektus.

Kiek finansinės naudos iš konsultacijų gauna institutas? „Oi tikrai nedaug. Gal apie šimtą tūkstančių eurų“, – teigė E.Ušpuras.

„Ši parama kaimyninei šaliai yra būtina, kad būtų užtikrinta Baltarusijos branduolinės energetikos priežiūra ir reguliavimas. Tai svarbu ne tik Baltarusijai, bet ir Lietuvai (kurios pasienyje statoma atominė elektrinė) bei visai likusiai Europai“, – rašoma projekte, kurio kopiją turi 15min.

„Mes konsultuojame, kaip išduoti elektrinei licencijas pagal vakarietiškus standartus“, – tikino vienas Lietuvos energetikos instituto vadovų. Tuo tarpu Lietuva siekia, kad Astravo atominė būtų pripažinta nesaugia tarptautiniu mastu.

Ar suderinama su valstybės pozicija?

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas teigė tik iš 15min sužinojęs apie Energetikos instituto teikiamas konsultacijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Man tai naujiena. Lietuva šią elektrinę laiko nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, todėl visais lygiais turime siekti, kad ji nefunkcionuotų“, – sakė V.Bakas.

Komiteto pirmininkas teigė paprašysiantis daugiau informacijos iš Energetikos ministerijos. „Turėčiau pasitikslinti, kokios tai konsultacijos, kurias teikia šio Instituto mokslininkai. Klausimas tikrai labai svarbus“, – kalbėjo jis.

Aštriai Astravo atominės elektrinės projektą kritikuojantis konservatorius Žygimantas Pavilionis sako per daug nenustebęs dėl instituto mokslininkų teikiamų konsultacijų. „Šis institutas, deja, ir anksčiau gynė senąją energetikos sistemą. Labai gaila, kad Lietuvos protai taip pasiduoda valstybei, kuri per energetiką bando palenkti mūsų valią“, – sakė jis.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos valstybinis koncernas „Rosatom“.

Pasak parlamentaro, mokslininkams turėtų būti gėda uždirbti pinigus iš tokių konsultacijų.

Tačiau Lietuvos energetikos instituto Branduolinių įrenginių saugos laboratorijos vadovas mano kitaip. „Manau, kad negalima palikti baltarusių vienų prieš rusus. Atominės elektrinės sauga yra svarbi visiems, todėl Baltarusijos specialistai važinėja po visą Europą ir konsultuojasi“, – paaiškino E.Ušpuras.

Ar gavo leidimą konsultuoti?

Lietuva nuo pat Astravo atominės elektrinės statybų pradžios abejoja jos saugumu. Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.

Birželį Seimas nutarė, kad Baltarusijos Astravo rajone statoma atominė elektrinė (AE) yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statybos
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statybos

Lietuvos energetikos institute ne kartą lankėsi Baltarusijos branduolinės energetikos delegacijos, kurios buvo konsultuojamos dėl Astravo atominės elektrinės saugos didinimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas

Nepriklausomas energetikos ekspertas Romas Švedas irgi kelia klausimą dėl tokių konsultacijų. „Iš tiesų čia kyla klausimas, ar Lietuvos energetikos instituto veiksmai atitinka valstybės laikyseną? Manau, kad instituto mokslininkai turėjo suderinti savo konsultacijas su Lietuvos centrine valdžia“, – mano R.Švedas.

Jo nuomone, net nebūtina žinoti, kad Seimas Astravo AE laiko nesaugia. „Tai juk valstybės laikysenos klausimas. Jei institucija, kuri yra remiama iš biudžeto, konsultuoja Baltarusijos valdžią, tai turėtų būti suderinta“, – teigė jis.

Išgirdęs tokį klausimą, E.Ušpuras kalbėti nepanoro. „Žinot, nenorėčiau apie tai kalbėt, nes po to į Baltarusiją neįleis“, – nedaugžodžiavo Energetikos instituto mokslininkas.

Yra ir kitaip manančių

Tačiau žinomas energetikos ekspertas Jurgis Vilemas mano kitaip. Jo nuomone, Astravo atominės elektrinės saugumu susirūpinę lietuviai kaip tik turėtų labiau prisidėti prie baltarusių projekto.

Lietuvos mokslų akademijos nuotr./Jurgis Vilemas
Lietuvos mokslų akademijos nuotr./Jurgis Vilemas

„Mūsų interesas – kuo saugesnė elektrinė. Elektros iš jos galime nepirkti, o ir nepirksime, nes turime pigesnių alternatyvų, tačiau, mano galva, gerai, kad Lietuvos specialistai konsultuoja baltarusius saugumo klausimais. Nes tai turėtų rūpėti ir mums“, – 15min sakė jis.

J.Vilemo žiniomis, Lietuvos energetikos instituto mokslininkų konsultacijos baltarusiams „yra žinomos ir suderintos su mūsų valdžia“.

J.Vilemas anksčiau yra vadovavęs Lietuvos energetikos institutui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius