-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš žaliosios energijos gaminamos elektros generacija Lietuvoje išaugo

2016 m. Lietuvoje iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gaminama elektros energija patenkino net 18,9 proc. šalies energijos elektros poreikio. Tai – geriausias iki šiol užfiksuotas rodiklis. Pastebima, kad iš AEI gaminamos elektros energijos generacija šalyje nuolat auga ir nuo 2010 m. iki dabar ji padidėjo daugiau nei 2 kartus.
Vėjo jėgainės jūroje
Vėjo jėgainės jūroje / 123rf.com nuotr.

Populiariausia žaliosios energijos rūšis – vėjo energija, kurios suvartojimas šį laikotarpį augo net 5 kartus, skelbia elektros tiekėjas „Energijos tiekimas“.

„Litgrid“ duomenimis, 2016 m. Lietuvoje pagaminta 1,977 TWh iš AEI generuojamos elektros energijos, iš viso šalies energijos poreikis siekė 10,445 TWh. Bendras metinis iš AEI generuojamos elektros energijos kiekis pernai metais, palyginti su 2015 m., ūgtelėjo 25 proc.

„Iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminamos elektros energijos suvartojimas nuolat auga tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Pastebime, jog dažniausiai galimybe pirkti žaliąją energiją domisi tarptautinės bendrovės, kurios skiria dėmesio socialinei atsakomybei ir aplinkosaugai. Šiuo metu iš „Energijos tiekimo“ Kauno A.Brazausko hidroelektrinėje gaminamą „Žalią lietuvišką energiją“ perka 300 klientų“, – teigia nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovas Vidmantas Salietis.

„Eurostat“ duomenimis, iš AEI pagaminamos elektros energijos dalis bendrame energijos balanse auga kasmet. 2007 m. šis rodiklis siekė vos 4,7 proc. ir per beveik dešimtmetį išaugo 4 kartus. Anot V.Saliečio, augimą lemia nuosekliai mažėjančios energijai pagaminti naudojamų technologijų kainos.

„Atsinaujinančios energetikos technologijos prieš dešimtmetį buvo gerokai brangesnės ir dažnai buvo prieinamos tik dėl valstybės subsidijos. Šiandien situacija pasikeitė ir iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminama elektros energija yra prieinamesnė“, – sako „Energijos tiekimo“ vadovas.

Pingant atsinaujinančios energetikos technologijoms, mažėja ir reguliuojamos jos supirkimo kainos. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija 2016 m. II pusmetį iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminamos elektros energijos supirkimo kainas vidutiniškai sumažino 13,4 proc. Aukščiausia supirkimo kaina 2017 m. I pusmetį yra nustatyta saulės elektrinėms, žemiausia – vėjo jėgainėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius