Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija siūlo alternatyvą rusiškoms dujoms

Ispanija siekia tapti alternatyvia dujų tiekėja Europai – ji teigia turinti atsargų, kurios galėtų sumažinti žemyno priklausomybę nuo Rusijos dujų, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalis visas dujas perka ne iš Rusijos „Gazprom“, o iš kitų šaltinių. Pastaraisiais metais ji daug investavo į galimybę importuoti suskystintas gamtines dujas (SGD).

Šalies pramonės ir energetikos ministras José Manuelis Soria teigia, jog Ispanijos dujų eksportas galėtų siekti beveik pusę dujų kiekio, kuris šiuo metu teka per Ukrainą į Europą.

Ispanijos dujų pramonės asociacijos skaičiavimais, šalis galėtų tiekti Europai apie 10 proc. Rusijos eksportuojamo dujų kiekio

Ispanijos dujų pramonės asociacijos skaičiavimais, šalis galėtų tiekti Europai apie 10 proc. Rusijos eksportuojamo dujų kiekio. Asociacijos „Sedigas“ vadovas Antonis Perisas sakė, jog šalis gali siųsti 5,2 mlrd. kubų dujų į Prancūziją, o kitąmet šios apimtys išaugtų iki 7,1 mlrd. kubųm, rašo „The Financial Times“.

Pasak A.Periso, Ispanija gali padidinti dujų eksportą iki ne mažiau kaip 14 mlrd. kubų, tačiau reikėtų pastatyti trečiąjį jungiamąjį dujotiekį ir dujotiekį tarp Ispanijos bei Prancūzijos. Tačiau dėl šio projekto, žinomo kaip „MidCat“, nepavyksta susitarti jau ne vienerius metus.

„Mes galime eksportuoti kur kas daugiau dujų. Ispanija gali tiekti 10 proc. dujų, kurias Europa šiuo metu gauna iš Rusijos“, - sakė jis.

Tiek Ispanijos vyriausybė, tiek pramonės atstovai vėl ragina didinti investicijas. „Ši krizė pademonstravo, jog jungiamieji dujotiekiai yra vertingi ne tik Ispanijai ir Portugalijai, bet ir visai Europai“, - sakė J.Soria.

Iš 21-o SGD išdujinimo terminalų Europoje šeši veikia Ispanijoje, o septintas jau paruoštas darbui. Ispanijos terminalams tenka 38 proc. Europos dujų gamybos apimčių.

Lietuva, Latvija, Estija, Bulgarija, Čekija ir Suomija 100 proc. dujų gauna iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius