Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Neverovičius Latvijoje atkreipė dėmesį į strateginius regiono energetikos projektus

Ketvirtadienį energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius vizito Latvijoje metu susitiko su Latvijos ekonomikos ministru Vjačeslavu Dombrovskiu bei apsilankė Inčiukalnio požeminėje gamtinių dujų saugykloje. Dvišaliame ministrų susitikime buvo aptarti strateginių energetikos projektų įgyvendinimo klausimai, regioninės elektros ir dujų rinkos aktualijos, Europos Sąjungos (ES) Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo Lietuvoje ir Latvijoje eiga.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susitikime J.Neverovičius informavo Latvijos ekonomikos ministrą apie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasirengimą ir toliau vykdyti ekonomiškai naudingesnę naujos branduolinės elektrinės projekto plėtrą.

Šiuo tikslu vakar pasirašytas Supratimo memorandumas tarp Energetikos ministerijos ir strateginio naujos branduolinės elektrinės Lietuvoje investuotojo „Hitachi Ltd.“ įpareigojo abi puses imtis veiksmų rengiantis įsteigti tarpinę projekto bendrovę.

Vizito Latvijoje metu Lietuvos energetikos ministras priminė, kad Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas turės laisvą trečiosios šalies prieigą, kas reiškia, jog terminalo pajėgumai tomis pačiomis sąlygomis bus prieinami ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos įmonėms.

Lietuvos energetikos ministras taip pat pabrėžė, kad laisva prieiga prie Inčiukalnio požeminės gamtinių dujų saugyklos pajėgumų yra itin svarbi ir Lietuvai. 

J.Neverovičius pakvietė Latvijos įmones rezervuoti pajėgumus per išankstinę metinės talpos užsakymo procedūrą arba pasinaudoti galimybe užsakyti SGD ištisus metus, kas leistų gauti naudos iš sezoninių SGD kainų panaudojant Inčiukalnio požeminę gamtinių dujų saugyklą.

Lietuvos energetikos ministras taip pat pabrėžė, kad laisva prieiga prie Inčiukalnio požeminės gamtinių dujų saugyklos pajėgumų yra itin svarbi ir Lietuvai.  Lietuvos rinkos dalyviams tokia prieiga pasitarnautų tiek saugant atsargas tiekimo saugumo tikslais, tiek naudojantis saugykla siekiant efektyviau panaudoti Klaipėdos SGD terminalą. Planuojama, kad pasinaudojimo Inčukalnio saugykla potencialas padidės 2015 m. pab. įgyvendinus dujotiekio Klaipėda – Kiemėnai pajėgumų išplėtimo projektą.

Susitikimo metu ministrai taip pat sutarė aktyviai bendradarbiauti ministerijų lygiu siekiant ES finansinės paramos bendriems regiono energetikos projektams pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę (Connecting Europe Facility, CEF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius