Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

J.Niewierowiczius: antrojo jūros vėjo parko konkurse būtina užtikrinti konkurenciją

Kitų metų sausį Lietuvai ketinant skelbti antrojo 700 megavatų (MW) galios vėjo parko Baltijos jūroje konkursą būtina užtikrinti pakankamą dalyvių skaičių ir jų konkurenciją, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius).
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„(Rinkos – BNS) aplinkybės reikalauja iš Energetikos ministerijos labai intensyvaus darbo užtikrinti, kad tame konkurse būtų pakankamai dalyvių, kad nekiltų abejonių dėl to, kad dalyvauja tik du dalyviai, iš kurių vienas galbūt nėra iki galo suinteresuotas šituo projektu“, – interviu „Verslo žinių“ portalui sakė J.Niewierowiczius.

„Prezidentas vertina, kad reikalingas dar labiau sustiprintas tikslinis darbas su visais potencialiais dalyviais iš Europos, iš kitų pasaulio dalyvių pristatant šitą projektą (...) ir užtikrinant, kad jie tikrai dalyvautų tame pirkime“, – kalbėjo patarėjas.

Jo teigimu, antrajame konkurse numatytas valstybės pagalbos modelis, į kurį galės pretenduoti aukciono dalyviai, yra lankstus ir paruoštas dabartinėms „rinkoje pasikeitusių aplinkybių sąlygoms“.

Pirmąjį 700 MW galios Lietuvos vėjo parko Baltijos jūroje konkursą be valstybės paramos laimėjo 20 mln. eurų vystymo mokestį pasiūliusi valstybės valdomos „Ignitis grupės“ antrinė įmonė „Ignitis renewables“ kartu su partnere – pasauline jūrinių vėjo parkų vystymo kompanija „Ocean Winds“.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusią savaitę oficialiai patvirtino anksčiau BNS skelbtą neoficialią informaciją, kad antroji konkurso dalyvė buvo Lenkijos „Orlen“ bendrovė „Orlen Neptun“, pasiūliusi minimalų – 5 mln. eurų mokestį.

Dalis atsinaujinančios energetikos verslo atstovų viešai yra teigę, jog šis konkursas iš esmės buvo skirtas vienai įmonei, o konkurencija jame buvo simbolinė.

Antrąjį konkursą su galimybe pretenduoti į valstybės paramą ketinama paskelbti kitų metų sausį – Europos Komisija (EK) spalio pradžioje patvirtino 193 mln. eurų valstybės paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius