Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Sestakauskaitė: Baltijos šalyse – daug potencialo tvarioms partnerystėms

„Pokyčiams reikalingi drąsūs vėliavnešiai“, – sako „Neste“ tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalyse Jonė Sestakauskaitė. Konferencijoje „Tvarus verslas“ J.Sestakauskaitė akcentavo skirtingų sektorių įmonių bendradarbiavimo svarbą, siekiant efektyviai mažinti taršą ir poveikį klimatui.
Neste“ tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalyse Jonė Sestakauskaitė
„Neste“ tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalyse Jonė Sestakauskaitė / Neste nuotr..

Auganti atsinaujinačios energijos paklausa, vis ryškėjančios klimato kaitos problemos ir geopolitinė įtampa skatina ieškoti alternatyvių energijos ir degalų šaltinių. Anot J.Sestakauskaitės, tai ir siekis atitikti ES žaliąjį kursą bei žymiai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijas išryškina bendradarbiavimo tarp vertės grandinės dalyvių naudą.

„Kartu su partneriais iš visiškai skirtingų sektorių – nuo baldų gamintojų iki siuntų pristatytojų – anglies dvideginio pėdsaką kasmet sumažiname apytiksliai 10 milijonų tonų. Šį emisijų kiekį galima prilyginti 3 milijonų lengvųjų automobilių pašalinimui iš kelių. Toks bendradarbiavimas padeda atskleisti naudą, kurios organizacijos negali realizuoti, veikdamos pavieniui“, – patirtimi dalijasi J.Sestakauskaitė.

Bendrovės nuotr./Porvo gamykla
Bendrovės nuotr./Porvo gamykla

Tarp „Neste“ partnerių – baldų pardavėja „Ikea“, Suomijos avialinijos „Finnair“, logistikos įmonė „DB Schenker“ ir kitos kompanijos. Tačiau, pasak J.Sestakauskaites, svarbu į tvarias partnerystes įtraukti ir viešąjį sektorių.

„Porvo – pirmasis miestas Suomijoje, kuris visose savo dyzelinėse miesto institucijų transporto priemonėse naudoja mūsų 100% iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą „Neste MY“ dyzeliną. Šis sprendimas kasmet pakeičia daugiau nei 100 tūkst. litrų degalų iš iškastinės naftos ir leidžia miestui sumažinti savo anglies dvideginio pėdsaką“, – sako ji.

Mažiau nei prieš metus tvarių partnerysčių vadovės Baltijos šalyse pareigas pradėjusi eiti Švedijos lietuvė sako, jog šiame regione mato daug potencialo vienyti jėgas dėl klimato taršos mažinimo.

Vienas ryškiausių tvarios partnerystės Baltijos šalyse pavyzdžių – bendradarbiavimas su greitojo maisto restoranų tinklu „Hesburger“. Iš Suomijoje ir Baltijos šalyse veikiančių daugiau nei 300 šio tinklo restoranų surinktas panaudotas kepimo aliejus yra perdirbamas ir panaudojamas dyzelino „Neste MY Renewable Diesel“ gamybai. Per metus ši partnerystė leidžia sutaupyti vidutiniškai tiek ŠESD emisijų, kiek išskiria 350 lengvųjų automobilių.

Neste nuotr../„Neste“ tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalyse Jonė Sestakauskaitė
Neste nuotr../„Neste“ tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalyse Jonė Sestakauskaitė

J.Sestakauskaitė atskleidė įmonės planus praplėsti žaliavų, kurios galės būti panaudojamos kuriant degalus ir kitus įvairioms pramonės šakoms skirtus produktus.

„Jau dabar naudojame aliejus ir kitus riebalus savo gamyboje, tačiau ateityje planuojame dar labiau išplėsti atliekų, iš kurių galime gaminti aukštos kokybės produkciją, asortimentą ir naudoti tokias medžiagas kaip lignoceliuliozės ir komunalines atliekas, plastiko šiukšles ir atsinaujinantį vandenilį. Tam, kad išnaudotume šių medžiagų potencialą, reikia naujovėms atvirų partnerių – pokyčiams reikalingi drąsūs vėliavnešiai“, – konferencijoje kalbėjo J. Sestakauskaitė.

Suomijos bendrovė „Neste“ ne vienerius metus iš eilės atsiduria tarp „Corporate Knights“ sudaromo tvariausių pasaulio įmonių reitingo „Global 100“ lyderių bei kasmet yra įtraukiama į „Dow Jones“ tvarumo indeksą. Tarp įmonės įsipareigojimų – iki 2035 m. pasiekti anglies dvideginio atžvilgiu neutralią gamybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius