-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jaroslavas Neverovičius Andriaus Kubiliaus neįtikino: derybose su „Gazprom“ klausimų kol kas daugiau nei atsakymų

Trečiadienio rytą Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius susitiko su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi. Už uždarų durų buvo kalbamasi apie „Gazprom“ pasiūlymus Lietuvai mainais į mažesnę, arba, kaip sako premjeras Algirdas Butkevičius, teisingą gamtinių dujų kainą Lietuvai.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras šią savaitę pareiškė tikįs, kad susitikimą su „Gazprom“ pavyks pasiekti iki šio šildymo sezono. Ko nori „Gazprom“, kol kas nėra aišku. Lietuvos ir Rusijos dujų milžinės derybinės pozicijos yra aptariamos už uždarų durų. Tą trečiadienio rytą darė ir A.Kubilius bei J.Neverovičius.

Tačiau opozicijos lyderis žurnalistams po susitikimo sakė, kad informacijos apie derybas gavo nedaug: „Negaliu pasakyti, kad daug ką sužinojome. Gavome  gal šiek tiek daugiau informacijos nei iki šiol. Išties norėtume matyti šios Vyriausybės, ministro, premjero tvirtą poziciją visų pirma rūpinantis ilgalaikiais Lietuvos interesais ir nepasiduodant pagundai pasiekti kokių nors propagandiškai ar momentiškai naudingų rezultatų.“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, kad derybos su „Gazprom“ iš tiesų nevyksta, kompanija yra pateikusi neįgyvendinamų reikalavimų sąrašą.

Jeigu premjeras teisingas kainas supranta taip, kaip aš, tai reikštų nuolaidas iš „Gazprom“, – sakė A.Kubilius.

„Aš galėčiau pasakyti, kad tikrai yra reikalavimų, kurių Lietuva tikrai negali priimti, pavyzdžiui, atsisakyti arbitražo Stokholme. Lietuva, mūsų įsitikinimu, turi visas teisėtas galimybes siekti kompensacijos už nesąžiningą „Gazprom“ dujų kainą per pastaruosius 7–8 metus. Ta kompensacija, mūsų skaičiavimais, siekia daugiau nei 5 mlrd. Lt. Kaip suprantame, „Gazprom“ tokia Lietuvos pozicija nėra maloni. Natūralu, kad jie spaudžia Vyriausybę atsisakyti arbitražo ieškinio, gundydami įvairiomis tariamomis nuolaidomis. Tai būtų didelė klaida“, – sakė A.Kubilius.

Jis sakė, kad Lietuvai taip pat nederėtų pasirašyti ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nes tai galėtų skaudžiai atsiliepti šaliai vėliau. Ką rengiasi daryti Lietuva – nuolaidžiauti „Gazprom“ ar ne – A.Kubiliui liko neaišku.

„Tas mus ir neramina, kad neaišku, ar yra patvirtinusi Vyriausybė kokį nors derybinį mandatą. Bet čia jau yra kitas klausimas – kaip Lietuvoje veikia konstitucinė demokratija ir kur tie mandatai yra tvirtinami“, – kalbėjo opozicijos lyderis.

Jo teigimu, nieko konkretaus pokalbio metu išsiaiškinti nepavyko, apie derybas buvo samprotaujama. Lietuvos ar „Gazprom“ pasiūlymų J.Neverovičius neatskleidė.

Premjeras A.Butkevičius po susitikimo su prezidente ir energetikos ministru aiškino, kad Lietuva derasi ne dėl nuolaidų, bet dėl teisingos dujų kainos.

A.Kubilius, paklaustas, koks iš tiesų yra derybų objektas, sakė: „Jeigu premjeras teisingas kainas supranta taip, kaip aš, tai reikštų nuolaidas iš „Gazprom“. Lietuva ir kreipėsi į Stokholmo arbitražą traktuodama, kad šiandieninės kainos yra neteisingos“, – sakė A.Kubilius.

Pasak jo, iš pokalbio nepaaiškėjo, ką dėl teisingos kainos yra pasiryžusi paaukoti Vyriausybė.

„Mes pateikėme atsakymą („Gazprom“) ir tęsiame pokalbį“, – po susitikimo su A.Kubiliumi energetikos ministras sakė skubąs ir daugiau beveik nieko apie pokalbio turinį ar derybas su „Gazprom“ nepasakė.

Vyksta dar dvejos derybos

15min.lt antradienį pranešė, kad „Achema“ pradeda derybas dėl dujų kainos – bendrovės generalinis direktorius Valdemaras Vareika artimiausiu metu ketina vykti į Maskvą susitikti su „Gazprom“ atstovais.

Tuo pačiu metu su „Gazprom“ derasi ir „Lietuvos dujos“.  Pasak bendrovės atstovės spaudai Jolitos Butkienės, įmonės specialistai nuolatos bendrauja su vienais akcininkų – „Gazprom“. Vienas klausimų, tačiau ne vienintelis, yra dujų kaina.

„Lietuvos dujų“ derybos su „Gazprom“ yra ne politinio pobūdžio. Bendrovės specialistai Vyriausybės ir „Gazprom“ derybose nedalyvauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius