Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau 2030 metais saulės ir vėjo energija bus pigiausia

Saulės energija bus pigiausia energijos rūšis daugumoje pasaulio valstybių, skaičiuoja BNEF („Bloomberg New Energy Finance“).
Vėjo jėgainės jūroje
Vėjo jėgainės jūroje / 123rf.com nuotr.

Iškastinio kuro suvartojimo piką elektros gamybos sektoriuje pasaulis pasieks po maždaug 10 metų, o vėliau kasmet jo bus sudeginama vis mažiau, teigia tyrimas.

Pokyčiai energijos sektoriuje įvyks ne todėl, kad pritrūks anglies ar dujų, bet dėl to, kad randasi pigesnių alternatyvų, rašo „Deutsche Welle“.

Teigiama, kad dujos taip ir nesulauks savo amžiaus, svarbaus vaidmens energetikos sektoriuje nevaidins ir atominės elektrinės.

Tuo metu saulės ir vėjo energijos kainos krenta pernelyg greitai, kad dujos spėtų užimti dominuojančią padėtį energetikos sektoriuje. Net ir esant žemoms anglies ir dujų kainoms, pasaulis linksta pereiti prie atsinaujinančios energetikos. Skaičiuojama, kad saulės jėgainėse pagaminamos megavatvalandės kaina iki 2040 metų nukris 60 proc. iki maždaug 35 eurų.

Taip pat prognozuojama, kad energetikos sektoriuje daugiausia investuojama būtent į atsinaujinančius energijos šaltinius. Į iškastinio kuro jėgaines per artimiausius 25 metus bus investuoja 2,1 trln. dolerių. Tai yra dideli pinigai, tačiau į vėjo, saulės ir vandens energiją per tą patį laikotarpį ketinama investuoti 7,8 mlrd. trln. dolerių.

Iki 2027 metų naujų vėjo ir saulės jėgainių statymas dažnu atveju bus pigesnis bei esamų anglies ir dujų generatorių palaikymas.

Skaičiuojama, kad kiekvieną kartą padvigubėjus saulės jėgainių pajėgumams pasaulyje, naujų baterijų kaina nukrenta ketvirtadaliu. Greitai smunka ir vėjo parkų kainos – 19 proc.

Tai reiškia, kad saulės ir vėjo jėgainės jau 2030 metais gamins pigiausią energiją pasaulyje.

Perėjimui prie atsinaujinančios energetikos sąlygos yra palankios, kad dabar saulės ir vėjo jėgainių skaičius auga greičiau nei elektros paklausa.

Tai reiškia, kad anglies ir dujų jėgainės vis dažniau „dykinėja“ – jos turi mokėti už kurą, tuo metu vėjo turbinoms ir saulės baterijos tai nieko nekainuoja.

Kai tik pučia vėjas arba šviečia saulė, pigi atsinaujinanti energija išstumia iš iškastinio kuro pagamintą elektrą. Anglies ir dujų jėgainės tampa vis mažiau efektyvios. Tą suprasdamos energetikos kompanijos vis vangiau investuoja į iškastinio kuro jėgaines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius