Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Lenkijos SGD sutartis – būdas Europai mažinti priklausomybę nuo Rusijos

Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Lenkijos ir JAV bendrovių pasirašytą 24 metų trukmės sutartį dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo ketvirtadienį pavadino ženklu Europai, kaip galima užtikrinti energetinį saugumą ir sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.
Suskystintas gamtines dujas gabenantis laivas
Suskystintas gamtines dujas gabenantis laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gazprom Lenkija

Jau antroji per du mėnesius ilgalaikė sutartis su JAV bendrove buvo pasirašyta tuo metu, kai Varšuva ieško galimybių įvairinti savo dujų tiekimo šaltinius ir mažinti savo didžiulę priklausomybę nuo Rusijos.

„Tai ženklas visai Europai – štai kaip galima kurti savo energetinę ateitį, šalies saugumą, tiekimo įvairovę. Tai puiki diena Europai“, – pareiškė JAV energetikos sekretorius Rickas Perry per Varšuvoje įvykusią sutarties pasirašymo ceremoniją, kurioje dalyvavo ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Lenkija, kuri maždaug du trečdalius suvartojamų dujų šiuo metu perka iš Kremliaus remiamos Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“, taip pat nori importuoti dujas iš Norvegijos ir Kataro.

Valstybinė dujų bendrovė PGNiG pranešė, jog su Teksase įsikūrusia bendrove „Cheniere Marketing International“ pasirašė 24 metų trukmės SGD tiekimo sutartį, pagal kurią įsigytas bendras SGD kiekis po išdujinimo sieks 40,95 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

„Šis sandoris Lenkijai užtikrins energetinį saugumą“, – pareiškė A. Duda ir pridūrė, jog ši sutartis parodo „tikrą transatlantinę partnerystę“.

Sutartis su JAV bendrove įsigalios 2019 metais, likus trejiems metams iki dabartinės Varšuvos sutarties su „Gazprom“ galiojimo pabaigos.

PGNiG vadovas Piotras Wozniakas pareiškė, kad sutarties sąlygos, įskaitant „konkurencingą kainą, yra visiškai patenkinamos“, nors bendrovės paskelbtame pranešime sutarties vertė nebuvo nurodyta.

Jis taip pat pažymėjo, kad planuojama pasirašyti dar dvi sutartis.

„Norime suformuoti pilną tiekimo portfelį“, – pareiškė PGNiG vadovas.

Spalio mėnesį bendrovė pasirašė 20 metų trukmės sutartį su JAV bendrove „Venture Global LNG“, pagal kurią jai bus pristatoma iki 2 mln. tonų SGD per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius