-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įvardijo aštuonias šalis, kurias laikinai atleido nuo Irano naftos sankcijų

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pirmadienį paskelbė vėl įvedusi sankcijas Irano režimui, kuriam, pasak valstybės sekretoriaus Mike‘o Pompeo, „negailestingai“ darys spaudimą.
Irano naftos platforma Kaspijos jūroje
Irano naftos platforma Kaspijos jūroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Nafta

Kartu jis patvirtino, kad aštuonios šalys buvo atleistos nuo draudimo sudaryti bet kokius naftos sandorius su Iranu.

Kinija, Indija, Italija, Graikija, Japonija, Pietų Korėja, Taivanas ir Turkija bent laikinai galės toliau pirkti Irano naftą, paskelbė M. Pompeo.

Jis paaiškino, kad šios šalys nuo draudimo importuoti Irano naftą buvo atleistos dėl specialių aplinkybių arba dėl nenoro sutrikdyti padėtį energijos rinkose.

„Mūsų tikslas – pasiekti, kad Irano režimas netektų kuo daugiau lėšų, kurias jis naudoja smurtinės veiklos finansavimui visuose Artimuosiuose Rytuose ir visame pasaulyje. Mūsų galutinis tikslas – paskatinti juos atsisakyti savo revoliucinio kurso“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius reporteriams.

Tuo tarpu analitikai atkreipė dėmesį į tai, kad į sąrašą nebuvo įtrauktas Irakas.

Jeigu Irakas taip pat būtų atleistas nuo draudimo, Iranas būtų galėjęs apeiti sankcijas, savo naftą maišydamas su Irako išgaunama nafta.

Jungtinės Valstijos sankcijas Iranui grąžino po to, kai D. Trumpas gegužę pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo, kurį buvo pasiekęs jo pirmtakas Barackas Obama.

D. Trumpas šį susitarimą pavadino nesėkmingu, nes jis apėmė tik režimo branduolinę programą.

Europos šalys griežtai nesutiko su tokiu D. Trumpo sprendimu. Jos pabrėžė, kad Teheranas laikosi branduolinio susitarimo, ir ėmė ieškoti būdų, kaip leisti savo įmonėms toliau prekiauti su Iranu.

Tuo tarpu M. Pompeo pirmadienį pareiškė, kad aštuonios šalys, kurioms buvo nustatyta išimtis, „per pastaruosius šešis mėnesius jau sumažino perkamus Irano naftos kiekius, o dvi iš šių aštuonių valstybių jau visiškai užbaigė Irano naftos importą ir, kol galios sankcijos, jo neatnaujins“.

„Tęsiame derybas, kad Irano naftos importą iki nulio sumažintų visos šalys“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu tarpbankinių atsiskaitymų sistema SWIFT pirmadienį pranešė, jog laikinai sustabdė „tam tikrų Irano bankų“ prieigą prie savo paslaugų.

„Laikydamasi savo misijos palaikyti pasaulio finansų sistemos atsparumą ir vientisumą, SWIFT, kaip visuotinė ir neutrali paslaugų teikėja, laikinai stabdo tam tikrų Irano bankų prieigą prie pranešimų sistemos“, – pažymima SWIFT pranešime.

„Šios priemonės, nors mes dėl jos apgailestaujame, buvo imtasi siekiant platesnės pasaulinės finansų sistemos stabilumo ir vientisumo“, – nurodė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius