-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV skalūnų naftos gamintojai nusitaikę į augimą, bet bandys nepersistengti

JAV skalūnų naftos gamintojai ir vėl yra pasirengę drąsiai nerti į kovą su paklausa ir pasiūla.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po sudėtingų metų, kurių pradžioje naftos kainos krito į žemiausius per 12 metų lygius, tačiau artėjant metų pabaigai, kai OPEC šalys ir kiti stambūs naftos gamintojai netikėtai susitarė dėl gavybos sumažinimo, gerokai pakilo, JAV įmonės tikina, kad į naftos brangimą audringai nereaguos ir išlaidų per daug nedidins, rašo agentūra „Bloomberg“, tarp šių įmonių, be kita ko, mininti „Continental Resources“ ir „Pioneer Natural Resources“.

Tačiau ekspertai pažymi, kad pagunda bus didelė. Brangstant naftai, JAV veikiančių gręžimo įrenginių skaičius jau pasiekė aukščiausią nuo sausio mėnesio lygį.

Pasak „Citigroup“ analitikų, jeigu naftos kainos perkops 70 JAV dolerių už barelį kartelę, naftos gavyba JAV gali padidėti 1 mln. barelių per dieną, o tai sudaro daugiau kaip pusę kiekio, kuriuo OPEC ir kiti stambūs naftos gamintojai planuoja sumažinti bendrą gavybą.

Išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) žadant sušvelninti energetikos sektoriaus reguliavimą ir ekspertams prognozuojant, kad finansiniai rodikliai 2017 metais pagerės, skalūnų naftos gamintojai yra nusitaikę į augimą.

„Sektoriaus atstovams tikrą nerimą kelia tai, kad mūsų gali laukti eilinė kainų korekcija, jeigu persistengsime, išgaudami naftą, – pareiškė „Continental Resources“ vadovas Haroldas Hammas. – Skalūnų naftos gamintojai pasistengs elgtis drausmingiau.“

JAV šiuo metu išgauna 8,8 mln. barelių naftos per dieną ir maždaug pusė šio kiekio išgaunama skalūnų telkiniuose.

Nuo praėjusio mėnesio, kuomet OPEC paskelbė apie planą sumažinti gavybą, WTI rūšies nafta vidutiniškai kainuoja beveik 52 JAV dolerius už barelį. „Citigroup“ vertinimais, kainai pakilus iki 60 JAV dolerių už barelį, naftos gavyba JAV gali padidėti 500 tūkst. barelių per dieną, o kainai pakilus iki 70 JAV dolerių už barelį – dar tiek pat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius