-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK kovoja su elektronikos atliekų cunamiu: priimta „teisė remontuoti“ – prietaisai gali tarnauti ir 10 metų ilgiau

Jungtinės Karalystės (JK) ministrai nusprendė: prietaisai, tokie kaip šaldytuvai, skalbimo mašinos ir televizoriai, turėtų tarnauti ilgiau, o jų veikimas turėtų būti pigesnis, rašo BBC. Nuo artėjančios vasaros gamintojai privalės suteikti vartotojams atsargines prietaisų dalis, taip pat bus taikomi aukštesni energijos vartojimo efektyvumo standartai. Manoma, kad dėl naujų priemonių buitiniai prietaisai gali tarnauti iki 10-ies metų ilgiau – taip kovojama su „suplanuotu prietaisų senėjimu“.
Skalbimo mašinos remontas
Skalbimo mašinos remontas / 123RF.com nuotr.

JK ministrai patvirtino, kad nuo vasaros vartotojai turės „teisę remontuoti“.

Priimtu įstatymu JK pildo pažadą įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) taisykles, kuriomis siekiama sumažinti energijos vartojimą ir sąskaitas už ją bei sumažinti naujų medžiagų poreikį.

Daugybė vartotojų skundžiasi, kad prekės tarnauja nepakankamai ilgai ir, kad joms sugedus, jų negalima sutvarkyti namuose.

Gamintojai bus teisiškai įpareigoti vartotojams suteikti atsargines dalis – tai nauja teisiškai įforminta „remonto teisė“.

Naujų taisyklių tikslas yra pratęsti prietaisų veikimo trukmę iki 10 metų ilgiau, negu jie tarnauja įprastai. Skaičuojama, kad taikant aukštesnius energijos vartojimo efektyvumo standartus vartotojai sutaupys vidutiniškai po 75 svarus per metus prietaiso veikimo laikotarpiu.

Siekiama apsaugoti aplinką

Manoma, kad naujos taisyklės sumažins elektronikos atliekų kiekį, kuris dabar JK siekia 1,5 mln. tonų per metus, taip pat prisidės prie anglies dvideginio išmetimo mažinimo, rašo BBC.

„Mūsų planai sugriežtinti gaminių standartus užtikrins, kad bus galima sutvarkyti daugiau elektronikos prekių, o ne viską mesti į savartynus – daugiau pinigų bus galima grąžinti į vartotojų kišenes ir apsaugoti aplinką.

Mūsų būsima energijos vartojimo efektyvumo sistema paskatins elektronikos gaminius naudoti dar mažiau energijos ir materialinių išteklių, taip taupant žmonių sąskaitas už energiją ir sumažinant anglies dvideginio išmetimą“, – sakė JK Verslo ir energetikos ministas Kwasi Kwartengas.

123RF.com nuotr./Šaldytuvo remontas
123RF.com nuotr./Šaldytuvo remontas

Šio klausimo nagrinėjimą skatino Bendruomenių rūmų Aplinkos audito komitetas. Jo pirmininkas parlamento narys Philipas Dunne'as sakė BBC: „Suplanuoto prietaisų senėjimo pažabojimas yra esminė priemonė kovoje su elektroninių atliekų cunamiu

Turime nustoti naudoti ir naikinti tiek daug: turime imtis veiksmų, jei norime išsaugoti aplinką ateinančioms kartoms“, – sakė P.Dunne'as.

Ekspertų grupė Žaliasis aljansas taip pat skatino „teisės remontuoti“ priėmimą.

„Tai gera žinia, tačiau tai yra būtent tai, ką Vyriausybė žadėjo daryti išeidama iš ES. Didysis išbandymas dabar yra tai, ar JK ir toliau laikysis ES standartų“, – BBC sakė Žaliojo aljanso atstovė spaudai Libby Peake.

Paprastesnės energetinės klasės etiketės

Šį mėnesį taip pat buvo įvesti nauji energijos standartų žymėjimai siekiant pakelti kartelę gamintojams, nes dauguma prietaisų yra priskiriami A+, A++ arba A+++ pagal ES nustatė energijos vartojimo efektyvumo standartus, rašo BBC.

Nauja supaprastinta sistema yra pagrįsta A-G skale, nustatant aukštesnius kiekvienos klasės standartus, todėl labai nedaug prietaisų dabar pateks į aukščiausiąją A grupę.

Emilie Carmichael iš Energijos taupymo fondo sakė: „Supaprastinus tai, kaip energijos vartojimo efektyvumas vaizduojamas etiketėse, vartotojai galės geriau apsispręsti, kaip sumažinti energijos suvartojimą ir sąskaitas“.

Nauji nuostatai turėtų įsigalioti vasarą. Jie atspindi tai, dėl ko JK ir ES valstybės narės susitarė prieš dvejus metus.

Jie bus taikomi Didžiojoje Britanijoje, o ES taisyklės ir toliau bus taikomos Šiaurės Airijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius