Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK: kritinės situacijos dėl dujų tiekimo žiemą nebus

Nors sparčiai kylančios dujų kainos kelia grėsmę energetikos grupėms, Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė nemano, kad šalyje žiemą kiltų kritinė padėtis dėl dujų tiekimo, pareiškė verslo ministras Kwasi Kwartengas.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

„Turime pakankamai pajėgumų, daugiau nei pakankamai pajėgumų paklausai tenkinti ir nemanome, kad žiemą kiltų kritinė padėtis dėl tiekimo“, – pareiškė jis parlamentarams po to, kai pirmadienį dalyvavo skubiai surengtame susitikime su energetikos bendrovių ir vartotojų grupių atstovais.

Vyriausybė „pirmiausia siekia“ apsaugoti vartotojus, pareiškė K.Kwartengas ir pridūrė, kad valstybė negelbės nė vienos energetikos bendrovės.

„Kad užgestų šviesos ar žmonės negalėtų šildyti savo namų, to tikrai negali būti“, – pažymėjo jis.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas kiek anksčiau pasistengė nuraminti vartotojus, kurie baiminasi, jog sąskaitos už elektrą žiemą smarkiai padidės, ir išsklaidyti nerimą, kad dėl didesnių kainų žlugs daugiau mažų energetikos bendrovių.

Tuo tarpu didmeninės dujų kainos Didžiojoje Britanijoje pirmadienį pakilo dar 15 procentų.

„Vyriausybė negelbės žlugusių bendrovių“, – pareiškė K.Kwartengas parlamentarams.

„Negalima tikėtis, kad mokesčių mokėtojai rems įmones, kurios taiko prastą verslo modelį ir nėra atsparios kainos svyravimams“, – pridūrė jis.

„Niūrios perspektyvos“

Dėl vėjo stokos vėjo jėgainių parkuose, tęsiamo atominių elektrinių stabdymo ir anglių kasyklų uždarymo kai kurios Europos dalys susidūrė su energetikos krize.

Rusija sako, kad jos neseniai baigtas tiesti dujotiekis į Vokietiją, „Nord Stream 2“, sumažins bet kokį dujų trūkumą žiemą.

Tačiau JAV vyriausybė ir Europos Sąjungos (ES) sąjungininkė Ukraina priešinasi šiam Kremliaus remiamam projektui.

Dauningo gatvė patikino, kad JK nėra priklausoma nuo Rusijos tiekiamų dujų.

„Pusę mūsų metinės pasiūlos užtikrina mūsų vidaus gavyba, o didžioji dalis importo gaunama iš tokių tiekėjų kaip Norvegija“, – pareiškė vyriausybės atstovas spaudai.

Gamtinių dujų kainos JK pasiekė rekordines aukštumas, į kurias jas pastūmėjo ir gaisras, apgadinęs svarbią šalies elektros tinklo jungties su Prancūzija mazgą.

Didmeninės dujų kainos nuo rugpjūčio pakilo 79 procentais. Tuo tarpu rinkos kainos nuo sausio pašoko 233 proc., o per metus – 517 procentų.

Pastaraisiais metais JK rinkoje atsirado nemažai smulkių energijos tiekėjų, kurie atėmė daug klientų iš rinkos senbuvių, tokių kaip „British Gas“, kurios patronuojančiosios grupės „Centrica“ atstovas dalyvavo susitikime su K.Kwartengu.

Tačiau nedidelės energetikos bendrovės „Green“ generalinis direktorius Peteris McGirras pirmadienį pareiškė, jog „perspektyvos atrodo niūriai‘.

„Mes tiesiog neturime tokios storos piniginės, kad galėtume atlaikyti šią krizę. Manau, poveikį jaučia visi tiekėjai, tačiau kai kurie iš jų tiesiog turi gerokai storesnes pinigines ir todėl gali bandyti atlaikyti šią audrą.“

P.McGirras, kurio bendrovė susitikime nedalyvavo, paragino vyriausybę paremti bendroves, antraip „mes vargu ar išgyvensime žiemą“.

K.Kwartengas savo ruožtu pareiškė, jog tai, kad bus prarasta kažkiek tiekėjų, neturėtų kelti nerimo. Anot jo, per pastarąjį dešimtmetį šiame JK sektoriuje „nuolat atsirasdavo naujų bendrovių, o kai kurios bendrovės iš jo pasitraukdavo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius