-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30 /16:34

Kainų komisija patvirtino naujas elektros kainas: kodėl jos didesnės nei tikėtasi?

Elektros kaina daugeliui gyventojų nuo sausio mažės 1,5 proc. arba apie 0,2 cento. Elektrines virykles turintiems vartotojams kaina mažės 1 proc. Tai gerokai mažiau nei anksčiau prognozavo premjeras ir energetikos ministras.
Elektros skydinė
Elektros skydinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lesto“ paskaičiuotas galutines kainas vartotojams Kainų komisija patvirtino ir paskelbė trečiadienį. Kainos buvo pakoreguotos, atsižvelgus į Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisas.

Gyventojams mažės

Standartinis vienos laiko zonos tarifas, kuriuo atsiskaito 70 proc. privačių klientų, mažės 1,6 proc. (0,19 cento) iki 12,7 cento už kilovatvalandę, o su elektrinėmis viryklėmis – 0,9 proc. (0,11 cento) iki 12,6 cento.

Dviejų laiko zonų standartinis dienos tarifas mažės 1,4 proc. (0,2 cento) iki 13,9 cento, nakties – 2,1 proc. (0,21 cento) iki 9,9 cento, o turintiems elektrines virykles – atitinkamai 0,7 proc. (0,1 cento) iki 13,8 cento ir 1,9 proc. (0,19 cento) iki 9,8 cento.

Pasirinkusiems kitokius planus („Namai“ ir „Namai plius“ su pastoviąja kainos dalimi) gyventojams elektra pigs 2,5-3,4 proc., tačiau pastovioji dalis brangs 3,6-3,8 proc.

Pasak „Lesto“ atstovo, namų ūkis per mėnesį kitąmet sutaupys vidutiniškai apie 3 eurus. 

Pasak  „Lesto“ Visuomeninio tiekėjo departamento direktoriaus Ramūno Kiaulėno, kainos smuko mažiau nei prognozuota anksčiau, nes pasikeitė dalis dedamųjų.

„Šviežiai pakeista sisteminių paslaugų kaina ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kaina, tai dėl šitų dedamųjų pasikeitimų, natūralu, keitėsi ir galutinė kaina. (...) Kiek pamenu, prognozės buvo darytos pakankamai anksti, kai teisės aktai nebuvo priimti ir kainų dedamosios nenustatytos – tai buvo ankstyva prognozė, tuo metu tai galbūt atrodė realu“, – sakė R.Kiaulėnas.

Verslui kaina didės

Verslo klientams, gaunantiems elektrą iš vidutinės įtampos tinklų, persiuntimo paslaugos kainos vidutiniškai didės apie 0,18 cento už kWh, iš žemosios įtampos tinklų – 0,28 cento. Tam didžiausios įtakos turėjo perdavimo ir sisteminių paslaugų kainų padidėjimas. Tuo tarpu svertinė skirstymo paslaugos kaina verslui taip pat mažėjo.

Energetikos ministerijos Elektros ūkio skyriaus vedėjas Egidijus Purlys komisijos posėdyje klausė, ar sumažinti tarifai neviršija anksčiau komisijos nustatytos kainų viršutinės ribos, kadangi ribos buvo mažintos 3 proc., o atskiri tarifai mažėja nuo 1 iki 3 procentų.

Tačiau komisijos atstovai patikino, kad diferencijuojant tarifus, kainų ribos nebuvo viršytos.

Pasak „Lesto“ generalinio direktoriaus Aido Ignatavičiaus, bendrovės paslaugų dalis sudaro apie 25 proc. galutinės elektros kainos gyventojams – ji nuo kitų metų mažėja daugiau nei 1 procentu.

Premjero viltis – elektros tinklai

Energetikos ministras Rokas Masiulis anksčiau žadėjo, jog elektra gyventojams atpigs iki 7 proc. Tokį pat kainos mažėjimą prognozavo ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Kainų komisijai trečiadienį paskelbus, kad elektros kaina nuo kitų metų mažės tik 1,5 proc., o ne 3 ar net 7 proc., kaip skelbta anksčiau, premjeras tikisi, kad kainos buitiniams vartotojams bus pakoreguotos 2016 metų viduryje, kai pasijus naujų jungčių su Lenkija ir Švedija nauda.

„Elektros kainų mažėjimas nuo kitų metų galėjo būti didesnis, tačiau Kainų komisija neįvertino elektros jungčių įtakos. Iš tiesų, gal ir gerai, kad komisija nespėlioja. Manau, kad pirmoje metų pusėje efektas pasimatys ir Kainų komisija peržiūrės elektros kainas“, – BNS per savo atstovę perdavė A.Butkevičius.

Elektros kainų mažėjimas nuo kitų metų galėjo būti didesnis, tačiau Kainų komisija neįvertino elektros jungčių įtakos.

Elektros tilto su Lenkija „LitPol Link“ ir su Švedija „NordBalt“ jungčių statybos darbai jau baigti, vyksta jų bandymai – „LitPol Link“ bandymus planuojama baigti iki gruodžio pabaigos, o laikinai dėl gaisro nutrūkę „NordBalt“ bandymai bus atnaujinti sausį – gali būti, kad jie bus baigti vėliau nei iki kovo pabaigos.

„Lietuvos energijos“ vadovo Daliaus Misiūno prognozėmis, dėl elektros jungčių didmeninė elektros kaina 2016 metais gali sumažėti apie 20 procentų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius