-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 25 /13:44

Kainų komisija: „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ neteisėtai reikalauja pinigų už „gyvatukus“

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) teigia, kad UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Litesko“ sąskaitose nurodytos nepriemokos už normatyvus viršijusį šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai) 2010 m. gegužės – 2015 m. gegužės laikotarpiu yra neteisėtos.
Vonios radiatorius
Vonios radiatorius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Todėl, VKEKK įsitikinimu, vartotojai nėra skolingi UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Litesko“ ir neturi mokėti. Jeigu vartotojai jau yra susimokėję, šia suma jiems turės būti sumažintos ateinančių laikotarpių sąskaitos. Šias sąskaitas reikalaujama sumokėti iki mėnesio pabaigos.

Komisija traktuoja, kad nepriemokos susidarė dėl šilumos tiekėjų kaltės, todėl pagal Šilumos pirkimo–pardavimo sutarčių su buitiniais šilumos vartotojais standartinių sąlygų aprašą, nepriemoka vartotojams gali būti skaičiuojama tik už ne ilgesnį nei paskutinių dviejų mėnesių laikotarpį, neskaičiuojant delspinigių.

Kainų komisija aiškinosi, ar Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pagrįstai išsiuntinėjo 900 tūkst. eurų vertės sąskaitas už gyvatuką daliai savo vartotojų.

„Vilniaus energija“ ir „Litesko“ laukė pusantrų metų ir tik rugpjūtį išsiuntė sąskaitas už 2010-2015 metais suvartotą šilumą.

„Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pranešė, kad sostinėje vartotojai už karštam vandeniui ruošti sunaudotą energiją, viršijusią normas, turės sumokėti 505 tūkst. eurų, „Litesko“ šiluma aprūpinamuose miestuose – 416 tūkst. eurų.

Vilniuje papildomas sąskaitas gavo apie trečdalis „Vilniaus energijos“ klientų, o papildoma sąskaita siekė vidutiniškai 7,5 euro. „Litesko“ sąskaitas pateikė maždaug 50 proc. klientų. Vidutinis sąskaitų dydis Alytuje sudarė 7,32 euro, Biržuose – 15,49 euro, Druskininkuose – 30,26 euro, Kelmėje – 13,66 euro. Marijampolėje vidutinė sąskaitų vertė yra 16,74 euro, Telšiuose – 6,1 euro, Vilkaviškyje – 13,18 euro.

Įmonės nurodo, kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ negalėjo iš karto paskirstyti šių gyventojų suvartotos šilumos kiekių, nes Lietuvos teisės aktai nenumatė aiškaus būdo, kaip tai turėjo būti padaryta.

Energetikos viceministras: „Vartotojai neturi apmokėti nepagrįstų sąskaitų“

Energetikos ministerija, reaguodama į visuomenėje kilusį susirūpinimą, atkreipia dėmesį, kad šilumos tiekėjams nepavyks patuštinti vartotojų kišenių netikėtai pateikus jiems sąskaitas už penkerius praėjusius metus.

„Vartotojams kažkodėl tik dabar buvo pateiktos sąskaitos su nepriemoka už visus penkerius metus. Mūsų vertinimu, nepriemoka vartotojams gali būti skaičiuojama tik už ne ilgesnį nei dviejų mėnesių laikotarpį, neskaičiuojant delspinigių, todėl reikalavimai susimokėti už penkerius metus yra nepagrįsti. Vartotojai nėra skolingi „Litesko“ ar Vilniaus energijai“ ir mokėti neturi“, – Energetikos ministerijos pranešime spaudai cituojamas energetikos viceministras Vidmantas Macevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius