-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainų komisija vilniečiams paskaičiavo 23 procentais mažesnę šilumos kainą

Kainų komisija siekia, kad vilniečiai dar šiais metais pajustų šilumos kainos sumažėjimą dėl to, kad „Vilniaus energija“ anksčiau į kainą įtraukė nebūtinas išlaidas, pavyzdžiui, ekskursijas į Pietų Europą, narystes golfo ir teniso klubuose. Jei kainai bus pritarta, vilniečiai mokės kone mažiausiai už šilumą Lietuvoje.
Šildymo kainos
Šildymo kainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Jei kitą penktadienį Kainų komisija pritars naujai kainai, vilniečiai šį sezoną už šilumą mokės kone mažiausiai Lietuvoje.

Komisija parengė pažymą dėl „Vilniaus energijos“ bazinės kainos dedamųjų nustatymo. Joje siūloma mažinti galutinę šilumos kainą vilniečiams 23 procentais – nuo 5,05 ct/kWh iki 3,88 ct/kWh.

Daugiausiai siūloma mažinti pastovią dedamąją kainos dalį – net 40,9 procento.

Beje, iš pažymos matyti, kad „Vilniaus energija“ siūlė ne mažinti, o didinti šilumos kainą – iki 5,51 ct/kWh.

Tikėtina, kad tam Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija penktadienį ir pritars. Tačiau kainos dedamosioms dar turėtų pritarti Vilniaus miesto taryba, o konkreti kaina bus paskelbta iki lapkričio 25 dienos.

Komisija apskaičiavo, kiek papildomos pajamos galėjo sumažinti šilumos kainą sostinės gyventojams, tačiau tas nebuvo padaryta.

Rugsėjo 22 dieną skelbta, kad „Vilniaus energija“ nepagrįstai į šilumos kainas įtraukė 24,3 mln eurų. Pavyzdžiui, pardavusi taršos vienetus ATL už 4,67 mln. eurų turėjo sumažinti šilumos kainą, tačiau to nepadarė. Per du milijonus eurų išleido konsultantams. Šias paslaugas teikė buvę „Vilniaus energijos“ vadovai.

„Vilniaus energija“ pastaruoju metu susilaiko nuo bet kokių komentarų, bet žada pateikti savo poziciją po rinkimų.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas mano, kad 23 procentų sumažinimas yra racionalus ir protingas sprendimas. Tačiau tai tik maža dalis to, ką „Vilniaus energija“ privalo sugrąžinti sostinės gyventojams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.

„Tai rimtas ir racionalus žingsnis. 23 procentais mažesnė šilumos kaina yra tinkamas skaičius, nes jeigu būtų reikalaujama dar labiau sumažinti, “Vilniaus energija„ galėtų nutraukti veiklą, o žiemą tai sukeltų krizę“, – 15min teigė A.Sekmokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Tiesa, jis pastebėjo, kad tai tik maža dalis, to, ką „Vilniaus energija“ yra skolinga vilniečiams. Kainų komisija nustatė 24 mln. eurų nepagrįstų sąnaudų.

„Kainų komisija nėra ta institucija, kuri turi išsireikalauti skolas. Tad abejoju, ar per šį sezoną pavyks susigrąžinti visą sumą. Taigi didesnė dalis matyt liks kitam šildymo sezonui“, – teigė A.Sekmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius