-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pabėgti nuo pinigų rijiko – centrinio šildymo?

Tvirtindamas, kad siekia sumažinti šilumos tiekimo sąnaudas ir šilumos kainas vartotojams, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis užregistravo Šilumos ūkio įstatymo pataisas. Jomis norima paskatinti konkurenciją šilumos gamyboje, įteisinti mažųjų šilumos gamintojų veiklą ir apibrėžti jų veiklą šilumos rinkoje.
Ant radiatoriaus džiūsta pirštinės
Ant radiatoriaus džiūsta pirštinės / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas R.Žemaitaitis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ pasakojo, kad paskutiniai ketveri metai parodė, jog Lietuvos šilumos rinkoje nebeliko mažų žaidėjų, liko tik didžiosios kompanijos, kai kurios privatizuotos, kai kurios priklauso savivaldybėms.

„Yra absurdiškų situacijų, kada šiluma teikiama už kilometro, dviejų ar net už 800 metrų į vieną ar kelis butus ir taip yra padidinami kaštai. Kitas dalykas – šiandien gyventojams nėra paliekama alternatyva pasirinkti kitą tiekėją“, – tikino R.Žemaitaitis.

Centrinis šildymas lengvai nepaleidžia

Pašnekovo teigimu, norint atsijungti nuo centrinio šildymo, reikia įvykdyti begalę reikalavimų, o jeigu nuo centrinio šildymo sugalvotų atsijungti visas namas, jis tiesiog liktų be alternatyvos.

R.Žemaitaitis pateikė pavyzdį, kaip Pašilaičių vieno Laisvės prospekto namo gyventojai kreipėsi ir į savivaldybę, ir į Vilniaus šilumos tinklus, prašydami nutiesti trasas, kadangi čia šildoma elektra, o ji labai brangi. Tačiau pagalbos nesulaukė. 

„Žmonės įsirengė židinius ir patys kūrena. Tai yra daugiabutis, kaminai yra juose išvesti, kiekvienas butas turi įsirengęs tokią sistemą“, – apie situaciją kalbėjo Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Įteisinus siūlomas pataisas tokio ir panašių namų gyventojai galėtų įsirengti savo šilumos jėgainę.

Tokia pati problema, R. Žemaitaičio nuomone, egzistuoja mokyklose, seniūnijose, kultūros centruose, kurie šildomi centralizuotai.

„Kaina yra labai didelė, nes jiems yra taikoma kainų energetikos komisijos nustatyta metodika. Įsivaizduokite, ką reiškia apšildyti kultūros centrą. Kiek šilumos tinklai duoda, jie už viską turi mokėti. O, tarkim, turime Laukuvos ūkininką Šilalės rajone, kur šalia yra galvijų ferma, iš kurios mėšlo gali būti išskiriamos biodujos ir naudojamos šilumos gamybai“, – alternatyvą įvardijo pašnekovas.

Saulė gali padėti sutaupyti

Perkūnkiemyje ir Šeškinėje gyvatuko mokestis  siekia 70–80 Lt, kas, pašnekovo teigimu, yra didžiuliai pinigai. R.Žemaitaitis siūlo gyventojams ant stogo įrengti saulės kolektorių, kuris leistų pasirūpinti šiltu vandeniu.

„Galiu pateikti pavyzdį: Šilalės rajono Pajūrio seniūnijoje žmonės įsirengė saulės kolektoriuką ir šiltą vandenį pasigamina patys (...) Palangoje yra reabilitacijos klinika, kuri tokiu būdu apie 30 proc. šilumos energijos elektros pasigamina pati“, – apie galimybės kalbėjo R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius