Kas šiemet turės pasirinkti elektros energijos tiekėją?

2021 metais vyksta antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas. Kas šiemet turės pasirikti tiekėją, iš kurio pirks elektros energiją? Ką reikia žinoti jį renkantis? Į šiuos klausimus atsakė Energetikos viceministrė Inga Žilienė.
Šviesa
Šviesa / 123RF.com nuotr.

Pokyčiai Lietuvos elektros energijos rinkoje vyksta etapais. Pirmiausia rinktis tiekėją privalėjo daugiausia elektros energijos vartojantys gyventojai – virš 420 kWh, arba mokantys už ją apie 60 ir daugiau eurų per mėnesį.

Antrame etape, kuris tęsis iki šių metų gruodžio 18 d., naują tiekėją turės pasirinkti sunaudojantys 1000-5000 kWh, o trečiame etape, iki 2022-ųjų galo, – visi likusieji elektros energijos vartotojai. Į paskutinį pokyčio etapą bus įtraukiami ir socialiai pažeidžiami gyventojai, namų bendrijos bei administratoriai.

Daugiausia klausimų tikriausiai kyla tiems, kas jau dabar turi apsispręsti, kokį nepriklausomą elektros energijos tiekėją rinktis. T.y., tiems vartotojams, kurie patenka į antrąjį etapą. Ką svarbiausio jiems reikia žinoti? Atsakymus rasite laidos „Ekspertai pataria“ transliacijos įraše.

Kas šiemet turės pasirinkti elektros energijos tiekėją?

kas yra elektros rinkos dereguliacija?

  • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.
  • Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
  • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai. Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus privalo pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000-5000 kWh. Tačiau sudaryti sutartį su norimu tiekėju gali ne tik jie, bet ir tie vartotojai, kurie patenka į trečiąjį etapą.
  • Savo, kaip nepriklausomo elektros tiekėjo, paslaugas vartotojams šiuo metu siūlo 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono elektra“.
  • Visą aktualiausią informaciją apie Lietuvoje vykstantį elektros rinkos liberalizacijos procesą galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius