-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune pastatytas mikronamas demonstruoja neįtikėtiną šilumos taupumą

Romainiuose, nuosavų namų kvartale pastatęs neįprastą vos 32 kv. metrų bendro ploto namuką verslininkas Rolandas Samajauskas teigia norėjęs gyvai parodyti, kad teisingai pastatytas pastatas gali sumažinti išlaidas šildymui tris ir daugiau kartų.
„Mikronamas“
„Mikronamas“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įmonės „Pastatų sertifikavimo biuras” direktorius R.Samajauskas tvirtina, kad kūrenant kietu kuru jo pastatytame name metams užtektų įsigyti 180 kg malkų. „Jei statysite didesnį namą, bet vadovaudamiesi čia pristatomais statybos būdais gausite tokį patį efektą – šildysitės kelis kartus pigiau nei kiti tokio paties ploto statiniuose“, – tvirtina R.Samajauskas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Mikronamas“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Mikronamas“

„Pastatų sertifikavimo biuras“ bendradarbiaudamas su Kauno miesto savivaldybe įkūrė energetiškai efektyvaus namo centrą. 

R.Samajauskas sakė, kad pagrindinis projekto tikslas – parodyti, kaip teisingai turi būti montuojamos statybinės medžiagos bei gaminiai, ir supažindinti su pastatų energinio naudingumo projektavimu.

Pasak jo, labiausiai reikia atkrepti dėmesį į langus, konstrukcijų sujungimus.

Mūsų praktika rodo, kad iš 100 naujų patikrintų namų A klasės reikalavimus atitinka vos 4-5.

„Geriausias būdas pristatyti efektyvius energijos taupymo būdus yra gyvas pavyzdys, todėl investavome į naujo namuko statybą, kur žmonėms bus galima parodyti, kaip reikia taisyklingai statyti būstus. Šie būdai vienodi ir mediniams karkasiniams, ir mūriniams namams“, – sakė R.Samajauskas.

Jo vadovaujama įmonė tiria energinį būstų efektyvumą ir išduoda energinio naudingumo sertifikatus.

„Nuo 2016 metų visi nauji namai pagal Europos Sąjungos reikalavimus turės atitikti energinio naudingumo A klasę. Dabar reikalaujama B klasės. Tai bus didelis iššūkis statybininkams, nes mūsų praktika rodo, kad iš 100 naujų patikrintų namų A klasės reikalavimus atitinka vos 4-5“, – tvirtino R.Samajauskas.

Įmonės pastatytas namukas be vidinės įrangos ir apdailos kainavo apie 60 tūkst. litų. Jis yra karkasinis, šiltintas mineraline vata, dalis sienų bus apkaltos medinėmis lentelėmis, kitos – betono plokštėmis.

Namuką šildys saulės kolektorius, taip pat bus naudojamos saulės baterijos. Visi jo langai nukreipti į pietus. „Čia patenka daug saulės, šildyti namuką reikia tik šalčiausiais žiemos mėnesiais, nuo kovo mėnesio jis lengvai įšyla nuo saulės“, – teigė R.Samajauskas.

Įmonės pastatytas namukas be vidinės įrangos ir apdailos kainavo apie 60 tūkst. litų.

Architektūriniais sprendiniais rūpinosi Vilniaus Dailės akademijos architektūros katedra, ekspertinėmis paslaugomis prisidėjo mokslo ir technologijų parkas „Technopolis“.

Verslininko nuomone, toks nedidelis namukas gali būti pirmas būstas šeimai, vėliau prie jo galima jungti didesnį namą arba palikti jį laisvalaikio leidimui, svečių apnakvindinimui.

Mikronamo pristatymas yra vienas iš Kaune vykstančios dizaino savaitės renginių. Bernatonių gatvėje 44 stovinčiame namuke penktadienį specialia įranga bus demonstruojamas pastato sandarumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius