Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno termofikacijos elektrinė aukcionui pateikė pigesnę šilumos kainą nei biokuro katilinės

Įmonės „Kauno energija” organizuotame šilumos supirkimo aukcione Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) antradienį pateikė žemesnę kainą nei kai kurie nepriklausomi biokuro katilinių valdytojai Kaune. Aukcione dalyvavo 10 šilumos gamintojų.
„Kauno energijos“ vadovų teigimu, kol namai nebus renovuoti, tol šildymo sąskaitos nemažės.
„Kauno energija“ surengė šilumos pirkimo aukcioną / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

KTE kogeneracinių įrengimų siūloma parduoti šilumos kaina – 13,1 ct/kWh.  Ji mažesnė negu bendrovių „Lorizon Energy” bei  „Oneks Invest” biokuro katilinių pasiūlytos kainos.

Kitos biokuro katilinės pasiūlė KTE labai artimą ir ne daugiau nei centu žemesnę kainą, praneša KTE. 

„Tai pirmas atvejis, kai dujinės kogeneracijos pagaminta šiluma yra pigesnė negu privačių biokuro katilinių siūlomos kainos. Tai gali lemti, kad per didelę šilumos kainą pasiūliusios katilinės Kaune bus sustabdytos ir vietoj jų dirbs kogeneracinė elektrinė. Tai įrodymas, kad valstybės efektyviai reguliuojama kogeneracija, esant palankioms elektros supirkimo kainoms ir pradėjus veikti dujų rinkai, gali būti pigesnis šilumos gamintojas negu mažos, tik šilumą gaminančios ir kelis kartus smarkiau aplinką teršiančios biokuro katilinės”, – teigė KTE generalinis direktorius Evaldas Paulavičius.

Aukcione iš viso dalyvavo 10 gamintojų iš nepriklausomų biokuro katilinių. Dvi pateikė žemesnes kainas negu KTE, bet ir jų kainos skirtumas nesiekia nė pusės cento – „Geco Kaunas” kaina – 12,97 ct/kWh, o KTE – 13,1 ct/kWh.

Direktoriaus teigimu, miesto šilumos vartotojai dėl tokių pokyčių neabejotinai turės naudos. „KTE parodė, kad jos kaina ir yra kitų šilumos gamintojų kainas reguliuojantis veiksnys“, – tvirtino E.Paulavičius.

Aukcione iš viso dalyvavo 10 gamintojų. Iš nepriklausomų biokuro katilinių dvi pateikė žemesnes kainas negu KTE, bet ir jų kainos skirtumas nesiekia nė pusės cento – „Geco Kaunas” kaina buvo 12,97 ct/kWh, o KTE – 13,1 ct/kWh.

„Lietuvoje iki  šiol manyta, kad kogeneracinių elektrinių darbas žiemą yra veiksminga priemonė kontroliuoti importuojamos elektros kainas. Dabartinis atvejis Kaune parodo, kad esant palankiai elektros pardavimo kainai bei atsiradus pigesnių dujų pasiūlai, kogeneracinės elektrinės gali veiksmingai stabdyti ne tik elektros, bet ir  šilumos kainų augimą”, – įsitikinęs E.Paulavičius.

Jis mano, kad nuo Vyriausybės vykdomos politikos priklausys, ar kogeneracinės elektrinės ir ateityje galės dirbti veiksmingai ir stabdyti elektros bei šilumos kainų augimą. Vyriausybė nustato elektros supirkimo iš kogeneracinių elektrinių kvotas, o VKEKK – elektros supirkimo kainas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius