Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno termofikacinei elektrinei gresia rinkos prievaizdo sankcijos

Kauno termofikacinė elektrinė (KTE) 2015 m. neleistinu būdu subsidijavo šilumos gamybą dujomis kūrenamoje elektrinėje ir dėl to galėjo turėti finansinės naudos, atskleidė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patikrinimas. Kauno vartotojams dėl to kainos nesikeitė, tačiau bendrovei gresia sankcijos dėl galimo manipuliavimo sąnaudomis ir dujų įsigijimais.
Kauno termofikacinė elektrinė
Kauno termofikacinė elektrinė

Neeilinio patikrinimo metu komisija nustatė, kad 2015 m. kovą–gegužę KTE pirkdama dujas kuo didesnę brangesnių SGD dujų sąnaudų dalį priskyrė reguliuojamai elektros gamybos veiklai ir kuo didesnę pigesnių „Gazprom“ dujų sąnaudų dalį skyrė šilumos gamybai, taip pat dalį neremtinai elektros gamybai.

Tačiau bendrovė pagal įstatymus remiamai šilumos ir elektros gamybai pirmumo tvarka turėjo naudoti tik SGD terminalo dujas. KTE 2015 m. panaudoto 143,3 GWh, arba 57 proc. priskirto būtinojo gamtinių dujų kiekio.

Dėl KTE veiksmų tiekiamos šilumos kaina galėjo būti nustatyta lyg būtų pagaminta kūrenant SGD dujas (įvertinus SGD dujų sąnaudas), nors bendrovė degino „Gazprom“ dujas.

Pirkdama „Gazprom“ dujas bendrovė sutaupė ir dėl to galėjo turėti finansinės naudos, tačiau KTE kainodara nuo to nepriklauso – šilumą bendrovė galėjo tiekti atsižvelgdama į kainas rinkoje.

Komisija skaičiuoja, kad šilumos gamyba kryžminiu būdu subsidijuota 805 tūkst. eurų suma, o neremtinos elektros gamybos veikla subsidijuota 26 tūkst. eurų suma.

Elektros gamyba 2015 m. termofikacinėse elektrinėse dar buvo remiama Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšomis – gaunama parama leido padengti brangesnių SGD dujų kainą.

Dėl neplaninio patikrinimo akto tvirtinimo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija spręs ketvirtadienio posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius