-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis Trečiokas tikisi Baltarusijos paaiškinimų dėl Astravo AE poveikio

Aplinkos ministras sako, kad Lietuva tikisi jau artimiausiu metu sulaukti Baltarusijos paaiškinimų dėl šalia Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės (AE). Pasak Kęstučio Trečioko, Lietuva yra pasiruošusi konstruktyviai spręsti AE poveikio aplinkai vertinimo problemas ir jau pateikė Baltarusijai dvišalio susitarimo, įgyvendinant ESPO konvenciją, projektą.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes esame kreipęsi į tarptautines organizacijas, artimiausiu metu turime gauti baltarusių paaiškinimus. Mes labiausiai pergyvename dėl poveikio aplinkai vertinimo, kitų pažeidimų ir matysim, ką atsakys. Yra pripažinta, kad jie pažeidė konvencijas ir turės teisintis. Mes nenuolaidžiaujam, jų veiksmus esame apskundę tarptautinėms organizacijoms“, – BNS sakė K.Trečiokas.

Pasak jo, iki šiol Baltarusija nenoriai kalbėdavo apie statomą Astravo AE.

„Šis klausimas paprastai keliamas tarpvyriausybinėse komisijose, prašoma jį spręsti. Bet baltarusiai labai vengia, nenori į protokolą įrašyti.

Šiemet jiems vėl buvo priminta, kad čia yra problema ir kad reikia spręsti civilizuotai.

Artimiausiomis dienomis turime gauti jų informaciją ir manau, kad gausime, bet kokią jie pateiks ar įsipareigos kažką, negaliu pasakyti“, – kalbėjo K.Trečiokas.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva šių metų kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris birželį pateikė išvadas, jog Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas – PAV procesas turi būti tęsiamas, o į Lietuvos klausimus turi būti atsakyta.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.

Aplinkos ministras šią savaitę paneigė Kremliaus kontroliuojamo Rusijos portalo regnum.ru informaciją, neva Lietuvos Vyriausybė tyliai suderino Astravo AE statybą pagal ESPO konvenciją ir nagrinėja galimybes rekonstruoti elektros jungtis su Baltarusija ir parduoti elektrą tranzitu Švedijai ir Lenkijai.

Šią savaitę Astravo AE klausimas nagrinėtas Minske vykusiame Prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje. K.Trečioko teigimu, Lietuva ragino pakviesti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misiją įvertinti AE aikšteles, nes tai rekomenduoja ESPO konvencija ir manoma, kad tai nėra atlikta.

„Esame pasiruošę konstruktyviai spręsti šias problemas, todėl taip pat esame parengę ir pateikėme Baltarusijai dvišalio susitarimo, įgyvendinant ESPO konvenciją, projektą“, – sakė K.Trečiokas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šią savaitę Minske pakvietė Baltarusijos ekspertus gruodžio mėnesį atvykti ir aptarti tarptautinių organizacijų priekaištus, susijusius su Astravo AE statyba.

ESPO yra paskelbusi, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų. Pati Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo.

ESPO konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius